Odavagyok az ázsiai ételekért, nagyon szeretem a fűszerek, az édes, sós és csípős ízek kavalkádját. Úgyhogy ezen a hétvégén is készült egy kis ázsai finomság egyszerűen és jóízűen. Pikáns húsgombócok sűrű szósszal, köretként kölessel és pennével amit gazdagítottunk lilahagymával, répával és zöldfűszerekkel.

utazások ízei ázsia főétel húsgombóc köles gluténmentes laktózmentes

Igazából a köret teljesen hasraütésszerűen keletkezett. Kölest mindenképpen szerettem volna készíteni, mert nagyon egészséges, magas tápértékű, könnyen emészthető, magas rosttartalmú, de mégis alasony kalóriatartalmú, gluténmentes és B-vitaminban gazdag immunerősítő kis szupereledel. Hetente legalább egyszer ajánlott a fogyasztása..mi pedig már régen ettünk, úgyhogy tudatosan készültem a köles hétvégére. No de volt itthon egy kis maradék penne, ami két főre már úgysem lett volna elég, plusz egy magányos répa, úgyhogy így állt össze egy laktató, de mégsem megterhelő gazdag köret az ázsiai ízek mellé. 

Hozzávalók:

  • 500-600 dkg darált hús
  • 150 dkg zabpehely
  • 2 tojás
  • 1 db kisebb lilahagyma
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • Friss koriander, bazsalikom, kakukkfű
  • Édes chili szósz
  • Szójaszósz
  • Só, bors, cayanne bors, fokhagymasó
  • Őrölt curry, és őrölt vagy friss gyömbér

A szószhoz:

  • házi ketchup / paradicsomszósz
  • barbecue szósz
  • chili & paprika krém
  • kókusztej
  • Édes chili szósz
  • Szójaszósz

Elkészítés:

A darálthúst, zabpelyhet és további hozzávalókat jól összegyúrjuk. Igazából pontos arányokat a fűszerekből azért nem írtam, mert teljesen érzésre adagoltam őket, a lényeg hogy minél több, minél ízesebb és fűszeresebb legyen. Nem lehet elrontani, a zabpehely és darálthús valahogy annyira jól magába szívja az ízeket, hogy nem lehet túlfűszerezni (legalábbis nekem nem sikerült). :) Gyúrás után picit állni hagyjuk, hogy a zabpehely puhuljon. Majd kis maroknyi golyócskákat formázunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, meglocsoljuk egy kis olívaolajjal, majd 200 fokon alsó-felső sütéssel kb 20-25 percig sütjük.

utazások ízei ázsia főétel húsgombóc köles gluténmentes laktózmentes

Amíg a golyók a sütőben pihennek, elkészítjük a szószt, alaposan összekeverjük a hozzávalókat. Szintén érzés szerint adagoltam mindent, de a fő alap a házi ketchup és kókusztej volt, ahhoz adagoltam a továbbiakat és kóstolgatás alapján döntöttem a végleges ízről. Kivettem a golyócskákat, áthelyeztem egy jénai tálba, mivel már szépen átsültek és összeálltak, nem volt gond, hogy egymásra pakoltam őket. Alaposan lelocsoltam őket a szósszal, ügyelve hogy mindegyik gombóckára jusson belőle, majd visszakerültek a sütőbe még egy 10-15 percre, hogy szépen összesüljenek a szósszal. 

Közben elkészült a köret, a kölest és a pennét külön-külön megfőztem, majd forró kókuszolajon aprított lilahagymát és julienne-re vágott sárgarépát pirítottam, amihez hozzákevertem a pennét, kölest majd zöldfűszerekkel ízesítettem. 

utazások ízei ázsia főétel húsgombóc köles gluténmentes laktózmentes

Együtt tálalva mindent egy igazán laktató, mégsem megterhelő ízletes finomságot kapunk. 

utazások ízei ázsia főétel húsgombóc köles gluténmentes laktózmentes

Jó étvágyat! :)

utazások ízei ázsia főétel húsgombóc köles gluténmentes laktózmentes