Amikor ebben a szürkeségben az embernek minden kis színfoltra felcsillan a szeme, akkor érdemes az ételeinket is feldobni egy kis színterápiával, mindezt pedig úgy hogy laktató és egészséges finomságot kapjunk a végén. A piacokon sok friss téli zöldség kapható amik színesek, finomak, tele vannak vitaminnal és szuper ételeket lehet összedobni belőlük. 

Piacon vásárolni amúgy nagyon jó dolog, sokkal inkább ajánlott a zöldségek piaci, mint szuper/hipermarketi beszerzése.  A helyben termesztett zöldségek sokkal frissebbek, ízletesebbek, mint az importált áruk, melyeknek legtöbbjét éretlenül szedik le és sokáig szállítják, majd hűtik és tárolják. E folyamat végére az idő múlásával a tápértéke is csökken, így kevésbé friss és tápanyagban gazdag terményt veszünk magunkhoz. Ráadásul a piacon vásárlás abban is segít, hogy évszaknak megfelelő, szezonális élelmiszereket fogyasszunk, nem pedig a vegyszerezett,  nem adott évszaknak megfelelő társait. A szezonális zöldségek fogyasztása segít, hogy akkor fogyasszuk ezeket, amikor a legjobb ízűek, legnagyobb mennyiségben, legjobb minőségben és legolcsóbban kaphatóak. Így jutunk hozzá mindig a legfrissebb és a leginkább vitamindús ételekhez, miközben a helyi termelőket is támogatjuk. Win-win szituáció.

A következő végtelen egyszerű fogáshoz nincs hozzá sok mindenre szükségünk, csak egy kis húsra, ami ízlés szerint lehet csirke vagy pulyka és minél több színes zöldség. A hétvégi piaci bevásárlás során került a kosárba lilakáposzta, kelkáposzta, sárgarépa, brokkoli, lilahagyma és volt még otthon a fagyasztóban egy kis zöldborsó. Mindezekből 15-20 perc alatt fenségesen finom, színes és egészséges fogást lehet összedobni.

Hozzávalók:

  • 500g pulyka vagy csirkemell
  • Lilakáposzta
  • Kelkáposzta
  • Lilahagyma
  • Fokhagyma
  • Brokkoli
  • Spenót
  • Barna csiperke gomba
  • Fagyasztott zöldborsó
  • Sárgarépa
  • Petrezselyem
  • Sajt
  • Szójaszósz, édes chili szósz
  • Só, bors, kakukkfű

Elkészítés:

Lilakáposztát és kelkáposztát csíkokra vágjuk, aprítjuk majd feltesszük pirulni a lilahagymával együtt egy magas falú serpenyőben vagy wokban. Hozzáadjuk a kockázott pulyka vagy csirkemellet és gombát, fűszerezés nélkül pirítjuk. Hozzáadobjuk a darabolt répát, rányomjuk a fokhagymát, majd egy kis idő elteltével a zöldborsót és puhulásig pirítjuk.

Amikor már majdnem kész, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk kakukkfűvel és petrezselyemmel, meglocsoljuk egy evőkanálnyi szójaszósszal és két evőkanálnyi édes chili szósszal, majd hozzáadjuk a rózsáira szedett brokkolit. Alaposan összekeverjük, közben a sütőt előmelegítjük 200 fokra. Jól megszórjuk reszelt sajttal a már majdnem elkészült fogást és a sütőben 5-10 perc alatt készre sütjük, sajtot ráolvasztjuk és már tálalhatjuk is.

Jó étvágyat, jó egészséget!