Egy változatos, finom hal ebéd vagy vacsora mindig jó, főleg ha olyan köretekkel van kombinálva, amik egészségesebbnél egészségesebb hozzávalókkal stimulálják az ízlelőbimbóinkat.
Az afrikai harcsa ideális választás, ha nem szeretnénk sokat pepecselni a konyhában. A nagy áruházakban frissen, bőr- és szálkamentesen kapható és pikk pakk elkészíthető. Íze eléggé semleges így szinte bármivel kompatibilis. Én éppen ázsiai ízekre vágytam, úgyhogy ázsiai pácban és sok szezámmaggal sütöttem. Mellé készült az ázsai ételek elmaradhatatlan pirított tésztája, de csak egyszerűen spontán spenóttal és gombával, valamint a világbajnok cukkini fasírt, amit most próbáltam életemben először, de örök kedvenccé vált.
Hozzávalók:
- Kb 800g afrikai harcsa
- A páchoz: 1 citrom/lime leve, kb 6ek szójaszósz, 1-2 ek édes chili szósz, 3 gerezd fokhagyma lereszelve, 4 cm friss gyömbér lereszelve, bőséges szezámmag, opcionálisan 2 ek halszósz - finom lesz tőle, viszont eléggé szagos is, így aki nem bírja az erősebb halszagot, inkább hagyja ki.
- A tésztához: üvegtészta (nagyobb áruházakban kapható), gomba (én barna csiperkét használtam), bébispenót, 3 ek szójaszósz, szezámmag, 3 gerezd fokhagyma lereszelve, só/fokhagymasó, 2 ek víz
- A cukkini fasírthoz: 2 szép cukkini, só, bors, ízlés szerinti zöldfűszerek (lestyán/petrezselyem/koriander stb), 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 tojás, 60g apró szemű zabpehely és opcionálisan reszelt sajt is adható hozzá. Kókuszolaj a sütéshez.
Elkészítés:
Elkészítjük az ázsai pácunkat a felsorolt hozzávalókkal, a harcsánkat kis szeletekre vágjuk és alaposan a pácba forgatjuk, majd legalább fél órára állni hagyjuk.
Miután letelt a 30-40 perc, sütőtálba helyezzük a szeleteket és meglocsoljuk a páccal, majd 180 fokos előmelegített sütőben kb 50percig sütjük.
A sütési idő alatt elkészítjük a fenséges cukkini fasírtokat. Egy nagylyukú reszelőn héjastól lereszeljük a megmosott cukkinit és alaposan lesózzuk, majd 10 percig állni hagyjuk, hogy kieressze a levét. Ezután alaposan kinyomkodjuk a levét, egy másik tálba szedjük és hozzákeverjük az apróra vágott hagymát, fokhagymát, ízlés szerint sót, borsot, zöldfűszereket, a felvert tojásokat és opcionálisan reszelt sajtot, majd a legvégén mehet bele a zab. 10-15 percig állni hagyjuk, hogy a zab megszívhassa magát. Furcsa masszát kapunk, de kisütés után nagyonnn finom lesz!
A pihentetési idő leteltével lepényeket formálunk belőle és felforrósított kókuszolajon készre sütjük mindkét oldalát.
Míg készülnek a cukkini lepények, a tésztánkat is elkészítjük. Forrásban lévő vízben 7-8 perc alatt megfőzzük az üvegtésztát, majd leszűrjük és kb 10 percig hagyjuk szikkandi. Közben felaprítjuk a csiperke gombát, előkészítjük a spenótot és egy kis tálban összekeverjük a szójaszószt, fokhagymát, 1-2 maroknyi szezámmagot és 2ek vizet. A gombát megpirítjuk, hozzádobjuk a tésztát, összeforgatjuk, leöntjük a szójaszószos keverékkel, alaposan összeforgatjuk majd hozzákeverjük a spenótot és kész is vagyunk. :)
Tálaljunk mindent együtt és fogyasszuk egészséggel. Jó étvágyat! :)
Utolsó kommentek