Életem egyik legjobb fogását tavaly ettem a lenyűgöző portugál Azori-szigetek fővárosában, Ponta Delgada-ban. A portugálok egyik kedvenc fogása a tonhal, amit frissen fognak és helyi specialitásként szezámmagos kéregben sütnek. Végtelenül egyszerű, mégis annyira finom, hogy az első harapás után azt mondtam, ez egy álom, mintha a mennyországban vacsorázánk. Nem tudom mi a titok. Biztosan közrejátszik benne a frisseség, a jó levegő, a végtelen természet és a helyiek kedvessége, de ilyen egyszerű, mégis különlegesen finom fogást azóta sem ettem. Úgyhogy gondoltam ideje megpróbálni mire jutok vele egymagam itthon, az Azori-szigetek emlékével tarsolyomban.

Hozzávalók:

  • Személyenként egy 170-200 g-os vörös tonhal szelet
  • 1/2 csésze szezámmag
  • Olívaolaj
  • Tengeri só, egész bors, frissen reszelt lime héj (frissen, mozsárban őröljük össze)
  • Spenót
  • Vaj
  • Fokhagyma

Salátához:

  • 1 db érett mangó
  • 2 db érett avokádó
  • 15-20 szál metélőhagyma
  • 1 lime frissen facsart leve
  • Koriander levél
  • Balzsamecet

Elkészítés:

A fűszereket összetörjük egy mozsárban, hozzáadjuk a reszelt lime héját és bedörzsöljük vele a tonhal szeleteket, ezután eloszlatunk olívaolajat a szeleteken majd szezámmagos bundába forgatjuk. Serpenyőben olíva- vagy kókuszolajat hevítünk és amikor már forró, csak akkor tesszük bele a tonhalat. Először egyik, majd másik oldalát sütjük maximum 3 percig, csak egyszer megfordítva. Így  a szezámmagok megbarnulnak, a tonhal pedig közepesen nyers állagú lesz, kívül kérges, ropogós, belül puha és omlós. Isteni :) Nem szabad túlsütni!

Közben egy másik serpenyőben vajat olvasztunk, beledobjuk a spenót leveleket, ráreszeljük a fokhagymát, és seperc alatt kész is. 

Az avokádós mangós salátánkhoz pedig az avokádót megtisztítjuk, felkockázzuk, meglocsoljuk egy lime levével, majd a felkockázott mangót is hozzáadjuk. Dobunk hozzá felaprított metélőhagymát és friss koriander levelet. Jól összeforgatjuk, meglocsoljuk gránátalmás balzsamecettel és már tálalhatjuk is. 

Eszméletlenül finomak együtt az ízek!

főétel utazások ízei tonhal spenót avokádó mangó azori szigetek portugália gluténmentes koriander finom egyszerű gyors

Jó étvágyat! :)

Lépések képekben (elnézést, a spenót lemaradt):

főétel utazások ízei tonhal spenót avokádó mangó azori szigetek portugália gluténmentes koriander finom egyszerű gyors

főétel utazások ízei tonhal spenót avokádó mangó azori szigetek portugália gluténmentes koriander finom egyszerű gyors

főétel utazások ízei tonhal spenót avokádó mangó azori szigetek portugália gluténmentes koriander finom egyszerű gyors