Életem egyik legjobb fogását tavaly ettem a lenyűgöző portugál Azori-szigetek fővárosában, Ponta Delgada-ban. A portugálok egyik kedvenc fogása a tonhal, amit frissen fognak és helyi specialitásként szezámmagos kéregben sütnek. Végtelenül egyszerű, mégis annyira finom, hogy az első harapás után azt mondtam, ez egy álom, mintha a mennyországban vacsorázánk. Nem tudom mi a titok. Biztosan közrejátszik benne a frisseség, a jó levegő, a végtelen természet és a helyiek kedvessége, de ilyen egyszerű, mégis különlegesen finom fogást azóta sem ettem. Úgyhogy gondoltam ideje megpróbálni mire jutok vele egymagam itthon, az Azori-szigetek emlékével tarsolyomban.
Hozzávalók:
- Személyenként egy 170-200 g-os vörös tonhal szelet
- 1/2 csésze szezámmag
- Olívaolaj
- Tengeri só, egész bors, frissen reszelt lime héj (frissen, mozsárban őröljük össze)
- Spenót
- Vaj
- Fokhagyma
Salátához:
- 1 db érett mangó
- 2 db érett avokádó
- 15-20 szál metélőhagyma
- 1 lime frissen facsart leve
- Koriander levél
- Balzsamecet
Elkészítés:
A fűszereket összetörjük egy mozsárban, hozzáadjuk a reszelt lime héját és bedörzsöljük vele a tonhal szeleteket, ezután eloszlatunk olívaolajat a szeleteken majd szezámmagos bundába forgatjuk. Serpenyőben olíva- vagy kókuszolajat hevítünk és amikor már forró, csak akkor tesszük bele a tonhalat. Először egyik, majd másik oldalát sütjük maximum 3 percig, csak egyszer megfordítva. Így a szezámmagok megbarnulnak, a tonhal pedig közepesen nyers állagú lesz, kívül kérges, ropogós, belül puha és omlós. Isteni :) Nem szabad túlsütni!
Közben egy másik serpenyőben vajat olvasztunk, beledobjuk a spenót leveleket, ráreszeljük a fokhagymát, és seperc alatt kész is.
Az avokádós mangós salátánkhoz pedig az avokádót megtisztítjuk, felkockázzuk, meglocsoljuk egy lime levével, majd a felkockázott mangót is hozzáadjuk. Dobunk hozzá felaprított metélőhagymát és friss koriander levelet. Jól összeforgatjuk, meglocsoljuk gránátalmás balzsamecettel és már tálalhatjuk is.
Eszméletlenül finomak együtt az ízek!
Jó étvágyat! :)
Lépések képekben (elnézést, a spenót lemaradt):
Utolsó kommentek