Húha, nagyon meleg van, tombol a nyár és egyáltalán nem kívánjuk a nehéz ételeket. Minél egyszerűbb, minél frissebb és finomabb, annál nyerőbb. Úgyhogy törekszem egy pár húsmentes, könnyed fogásokkal teli napra.

Így jutott eszembe az "isteni" Buddha-tál ötlete. Aminek lényege, hogy mindenféle egészséges, sokszínű finomság kerüljön egy nagy tálba, ami a lehető legjobban törekszik a kiegyensúlyozott és mértékletes táplálékbevitelre. Mindezt úgy, hogy elképesztően jól lakik vele az ember, miközben a tál tartalma igazán alakbarát. Vagyis a tálnak tartalmaznia kell nyers salátaféléket, zöldségeket, fehérjében gazdag összetevőket, növényi zsírban gazdag összetevőket és gabonaféléket. Igazából mindenki kedve és kreativitása szerint kombinálhatja, lényeg a mérték. Ráadásul a mértéktartásban igazából a tál maga segít, hiszen nem fér bele nagy mennyiségű tészta vagy rizs, mivel a többi egészséges finomságot is bele kell pakoljuk. Így segít tudatosítani, hogy minden tápanyagból a megfelelő arány kerüljön a tányérra. A legjobb pedig, ha olyan ételek kerülnek bele, amelyek nemcsak a testet, hanem a lelket is táplálják. Ezáltal kiegyensúlyozottak és egészségesek leszünk tőlük, akárcsak Buddha. :)

főétel csak úgy ennék valamit utazások ízei ázsia buddha tál csicseriborsó koktélrák rizstészta saláta gluténmentes könnyed vitamindús gyors finom

Az én tálam a következőképp állt össze:

  • Nyers alap: lollo saláta és madár saláta, a tál tetejére csíra
  • Zöldségek sütve és nyersen: cukkini nyersen, barna csiperke gomba és újhagyával sütve
  • Rizstészta
  • Növényi és állati fehérje: koktélrák, csicseriborsó és tojás
  • Extrák:  ¼ avokádó, citromlé, fokhagyma, fűszerek: friss koriander, petrezselyem és gyömbér, szójaszósz, cayanne bors

Elkészítés:

A koktélrákokat a barna csiperével együtt megpirítottam, 6-7 gerezdnyi zúzott fokhagymával és cayanne borssal ízesítettem. Mikor elkészült, hozzákevertem a karikára vágott újhagymát és apróra vágott koriandert és petrezselymet, ráreszeltem egy kis friss gyömbért, majd alaposan meglocsoltam egy fél citrom levével. Közben kifőztem a rizstésztát és elkészülte után hozzákevertem a gombás koktélrákokhoz, szójaszósszal locsoltam.

főétel csak úgy ennék valamit utazások ízei ázsia buddha tál csicseriborsó koktélrák rizstészta saláta gluténmentes könnyed vitamindús gyors finom

Majd következő lépésként a konzerv csicseriborsót egy serpenyőbe borítottam pár perc melegítésre, illetve feltettem a tojásokat is forrás után 3,5-4 percre főni. Közben a lollo salátát megmostam és madársalátával együtt a tál aljára halmoztam, körülbelül a negyedéig. Egy zöldségspirálozó segítségével egy fél cukkini szintén került a tálba egy negyed avokádóal egyetemben. Utána a saláta és zöldséghalomra került a csicseriborsó, a rizstésztával kevert gombás koktélrák, negyedelt tojások és legvégén egy kis csíra. Majd az egészet meglocsoltam még egy kis citromlével.

A lépések képekben:

főétel csak úgy ennék valamit utazások ízei ázsia buddha tál csicseriborsó koktélrák rizstészta saláta gluténmentes könnyed vitamindús gyors finom

Nagyon jóízűen fogyasztottuk. Az én Kedvesem odáig és vissza volt, ráadásul igazán jól lakott nagyétkű húsevő férfiléte ellenére is! :)

Fogyasszátok egészéggel!

főétel csak úgy ennék valamit utazások ízei ázsia buddha tál csicseriborsó koktélrák rizstészta saláta gluténmentes könnyed vitamindús gyors finom