Húha, nagyon meleg van, tombol a nyár és egyáltalán nem kívánjuk a nehéz ételeket. Minél egyszerűbb, minél frissebb és finomabb, annál nyerőbb. Úgyhogy törekszem egy pár húsmentes, könnyed fogásokkal teli napra.
Így jutott eszembe az "isteni" Buddha-tál ötlete. Aminek lényege, hogy mindenféle egészséges, sokszínű finomság kerüljön egy nagy tálba, ami a lehető legjobban törekszik a kiegyensúlyozott és mértékletes táplálékbevitelre. Mindezt úgy, hogy elképesztően jól lakik vele az ember, miközben a tál tartalma igazán alakbarát. Vagyis a tálnak tartalmaznia kell nyers salátaféléket, zöldségeket, fehérjében gazdag összetevőket, növényi zsírban gazdag összetevőket és gabonaféléket. Igazából mindenki kedve és kreativitása szerint kombinálhatja, lényeg a mérték. Ráadásul a mértéktartásban igazából a tál maga segít, hiszen nem fér bele nagy mennyiségű tészta vagy rizs, mivel a többi egészséges finomságot is bele kell pakoljuk. Így segít tudatosítani, hogy minden tápanyagból a megfelelő arány kerüljön a tányérra. A legjobb pedig, ha olyan ételek kerülnek bele, amelyek nemcsak a testet, hanem a lelket is táplálják. Ezáltal kiegyensúlyozottak és egészségesek leszünk tőlük, akárcsak Buddha. :)
Az én tálam a következőképp állt össze:
- Nyers alap: lollo saláta és madár saláta, a tál tetejére csíra
- Zöldségek sütve és nyersen: cukkini nyersen, barna csiperke gomba és újhagyával sütve
- Rizstészta
- Növényi és állati fehérje: koktélrák, csicseriborsó és tojás
- Extrák: ¼ avokádó, citromlé, fokhagyma, fűszerek: friss koriander, petrezselyem és gyömbér, szójaszósz, cayanne bors
Elkészítés:
A koktélrákokat a barna csiperével együtt megpirítottam, 6-7 gerezdnyi zúzott fokhagymával és cayanne borssal ízesítettem. Mikor elkészült, hozzákevertem a karikára vágott újhagymát és apróra vágott koriandert és petrezselymet, ráreszeltem egy kis friss gyömbért, majd alaposan meglocsoltam egy fél citrom levével. Közben kifőztem a rizstésztát és elkészülte után hozzákevertem a gombás koktélrákokhoz, szójaszósszal locsoltam.
Majd következő lépésként a konzerv csicseriborsót egy serpenyőbe borítottam pár perc melegítésre, illetve feltettem a tojásokat is forrás után 3,5-4 percre főni. Közben a lollo salátát megmostam és madársalátával együtt a tál aljára halmoztam, körülbelül a negyedéig. Egy zöldségspirálozó segítségével egy fél cukkini szintén került a tálba egy negyed avokádóal egyetemben. Utána a saláta és zöldséghalomra került a csicseriborsó, a rizstésztával kevert gombás koktélrák, negyedelt tojások és legvégén egy kis csíra. Majd az egészet meglocsoltam még egy kis citromlével.
A lépések képekben:
Nagyon jóízűen fogyasztottuk. Az én Kedvesem odáig és vissza volt, ráadásul igazán jól lakott nagyétkű húsevő férfiléte ellenére is! :)
Fogyasszátok egészéggel!
Utolsó kommentek