Nagyon szeretem az ázsiai konyhát, az egyszerű és mégis sokféleségét, a fűszeres ízrobbanásokat, a változatos hozzávalók kavalkádját. A Pad Thai különösen nagy kedvencem, a legutóbbi thaiföldi utazás során minden nap képes voltam enni egy jó adag pad thai-t (minden más étel fogyasztásán felül is) úgyhogy valóban nagyon elkötelezett rajongó vagyok. Hiányzott már, úgyhogy gondoltam készítek itthon is egy szép adagot. No de gondoltam, legyen mégis egy kicsit más , kicsit húsos, kicsit magyaros, de mégis thai, úgyhogy kiváló marhahússal kombináltam és az eredmény igazán finom lett! :)
Hozzávalók:
- 20 dkg rizstészta
- 20 dkg darált marhahús
- Kókuszolaj/olívaolaj
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 3-4 cm gyömbér
- Chili paprika (én Anyukám házi készítésű fokhagymás chili keverékét használom)
- 3-4 szál újhagyma
- Metélőhagyma
- 1/2 fej lilahagyma (elhagyható, csak épp kéznél volt egy fél, így felhasználtam)
- 3-4 szál répa
- 2 db tojás
- 1 lime (reszelt héja és leve)
- 100-150 g mungóbabcsíra
- Konyhakész garnélna
- Szezámmag
- Friss citromfű
Szószhoz:
- Szójaszósz
- Méz
- Édes chili szósz
- Balzsamecet
- 1 ek halszósz
Elkészítés:
Kedvenc tésztám a risztészta, hiszen könnyed, finom, gluténmentes és roppant egyszerű az elkészítése: felforraljuk a vizet, a tésztát egy nagyobb tálba helyezzük és a forró vízzel leforrázzuk, pár percet hagyjuk állni, majd leszűrjük.
Wokban, vagy ha nincs, akkor egy mély serpenyőben felhevítjük a kókuszolajat, rádobjuk a lereszelt fokhagymát, gyömbért és chilit. Pár másodpercig hevítjük, majd mehet is rá a szép darált marhahús, amit jó alaposan megpirítunk. Közben vékony kis pálcikákra vágjuk a meghámozott sárgarépát (a híres julienne) és a garnélával együtt hozzáadjuk a piruló marhához. Felszeleteljük az újhagymát, metélőhagymát és lilahagymát, szintén hozzáadjuk és nagy lángon, folyamatosan kevergetés mellett pár perc alatt összepirítjuk. A keveréket megpróbáljuk kitolni a serpenyő egyik oldalára, hogy maradjon egy kis szabad hely, amibe beleütjük a tojásokat. Kevergessük a folyamatosan, amíg darabos nem lesz, mint egy rántotta - ne hagyjuk hogy tükörtojás legyen belőle :) - majd vegyítsük el alaposan a húsos keverékkel. Amíg tovább pirul, elkészítjük a szószt. Egy kis tálba öntsünk szójaszószt, édes chili szószt, balzsamecetet, egy kis halszószt és mézet, keverjük össze. A husis keverékre dobjunk jó adag mungóbabcsírát, szórjuk meg friss citromfűvel, majd locsoljuk meg az elkészült szósszal. Adjuk hozzá a rizstésztát, keverjük el és süssök jól össze. Végezetül szórjuk meg egy lime reszelt héjával, facsarjuk rá a lime levét, szórjuk meg szezámmaggal, keverjük össze és tádáám, kész is a finom, illatos, ízes, marhahúsos Pad Thai!
Jó étvágyat! :)
Utolsó kommentek