Hétvégén a csodálatos Erdélyben jártunk és hazafelé a Királyhágó környékén útszéli árusoktól gyönyörű friss sárga rókagombát vettünk.. viszont most nem Erdélyi módra, gombapaprikás puliszkával készült (amit imádok és amit a Nagymamám készít a legjobban). Én inkább egy modern, színes, pikáns változatot készítettem zöldborsóból készült színes fusillivel, csirkemell csíkokkal, sok friss fűszerrel és tejszínnel.. Isteni finom lett! Nem beszélve arról, hogy milyen gyors és végtelenül egyszerű az elkészítése. Ráadásul a rókagomba nem csak gazdag ízvilággal rendelkezik, hanem nagyon egészséges is köszönhetően a magas víz- és fehérjetartalmának, kálium és C-vitamin tartalmának, valamint a D-vitamin egyik legjobb természetes forrása is.. a további ásványianyag listát inkább nem is sorolnám. :)
Lássuk hogy áll össze ez a gazdag, finom, különleges mégis egyszerű fogás:
Hozzávalók:
- 70 dkg rókagomba
- 50 dkg csirkemell
- Olívaolaj
- 250 g főzőtejszín (laktózmentes)
- 250 g Felicia Bio Zöldborsó fusilli (gluténmentes)
- 1 fej vöröshagyma (bár nálunk most csak lila volt itthon, én azt használtam)
- 1 fej fokhagyma
- 1-2 szál újhagyma
- 2 szál sárgarépa
- Friss kakukkfű, rozmaring, petrezselyem
- Só, bors, cayanne bors
- Tálaláshoz: Mozzarella és Rukkola
Elkészítés:
A csirkemellet csíkokra, a vöröshagymát kis kockákra vágjuk és együtt feldobjuk pirulni. Közben megtisztítjuk a csodás sárga rókagombákat (ne mossuk víz alatt, csak vágjuk le az oda nem illő részeket), felkarikázzuk a sárgarépát, újhagymát és megpucoljuk a fokhagymát.
Miután már fehérek a csirkemell csíkok, hozzáadjuk a sárgarépát és rányomjuk a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk és a cayanne borsot sem sajnáljuk belőle. A nagyobb gombákat félbe vágjuk, de ne vágjuk apró darapbokra, hogy szépen érvényesüljön a formája, íze, kinézete. Hozzáadjuk a csirkéhez, borssal és még egy adag cayanne borssal megszórjuk hogy jó pikáns legyen, majd lefedjük főni. Elég sok vizet fog engedi, hagyjuk csak szépen rotyogni magában, miközben feltesszük a fusillit is főni. Pár perc elteltével megszórjuk a gombás keverékünket a kis karikákra vágott újhagymával, összekeverjük és felöntjük tejszínnel. Feldarbolunk 3 ágacskányi friss rozmaring levelet, 5 ágacska kakukkfű levelet és egy csokor friss petrezselymet. A tejszínes gombás keverékhez adagoljuk és egy pár percet lassú tűzön forraljuk még, majd tálaljuk rukkolával és mozzarellával. Nagyon finom!
Jó étvágyat! :)
Utolsó kommentek