A jó kis gazpacho, a hideg a spanyol kánikula leves, nem hiába a kedvenc levese déli barátainknak. Frissítő, zamatos, tele van vitaminnal és rosttal, ráadásul főzni sem kell. Csupán pár szempillantás alatt összeturmixolni a friss hozzávalókat, ami olyan finom zöldségekből áll, mint a paradicsom, uborka, hagyma, a mi esetünkben pedig még eperrel is "fűszerezzük". Minden zöldség és gyümölcs a saját szezonjában a legfinomabb és legvitamindúsabb, márpedig most eperszezon van, úgyhogy nem lehet elég az eperből! :) Viszont az édes epres süteményeken és fagyikon túl létezik epres-sós-zöldséges üdítő finomság is. Lássuk csak!
Hozzávalók:
- 300 g eper
- 500 g paradicsom
- 1 db kígyóuborka
- 1/2 fej lilahagyma
- 1 szál újhagyma
- Olívaolaj
- Só, bors
- Méz
- Friss bazsalikomlevél
- Balzsamecet (én gránátalmásat használok, az a kedvencem)
- 1 lime
- Díszítésnek: tejszínhab (növényi alapú), kígyóuborka apróra vágva, eper, lime
Elkészítés:
A lehető legegyszerűbb, maximum 10 perces készülődést jelent. Az epret félbevágjuk, a paradicsomnak és kígyóuborkának lehámozzuk a héját, feldaraboljuk és bedobjuk egy nagy tálba. A hagymákat aprítjuk, szintén hozzáadjuk, majd meglocsoljuk olívaolajjal és balzsamecettel. Botmixerrel krémesre turmixoljuk, majd hozzáadjuk a sót, borsot, pár evőkanál mézet, egy lime levét és a friss bazsalikomleveleket. Újra átturmixoljuk, majd hűtőbe tesszük 1 órára az igazán frissítő hatás kedvéért. Kis kockákra aprítunk egy kis maradék uborkát, előkészítjük a tejszínhabot, epret és lime-ot a díszítéshez. Hidegen tálaljuk és jóízűen fogyasszuk!
Jó étvágyat, jó felfrissülést! :)
Utolsó kommentek