Imádom a pizzát! Minden formában, minden mennyiségben, bármikor, bárhol.. Sajnos ennek a bűnös élvezetnek nem lehet korlátlanul élni, mert elég gyorsan michelin babá fejlődne az ember. Ráadásul a gluténérzékeny pocakot is csúnyán megdolgoztatja az alap pizzatészta. Így jött az ötlet, hogy ki kéne próbálni valami mást, valami igazán finom, de mégis reformosított pizzát. Az édesburgonya amúgy is az egyik nagy kedvencem, köszönhetően a finom ízének, magas vitamin- és tápanyagtartamának. Rendszeres fogyasztása amúgy is kiemelten ajánlott, hiszen a napi szükséges A-vitaminunk sokszorosát tartalmazza, a magas B1, B2, B3, B5, B6, C- és E-vitamin tartalom mellett. Szóval gondoltam mi baj lehet, ha megpróbálunk belőle pizzatésztát varázsolni. Megsúgom, nem is lett belőle baj.. sőt! :) 

Hozzávalók (2 db nagy pizzához):

Pizzatészta:

  • 1 kg édesburgonya
  • 7 dkg reszelt sajt
  • 7 dkg gm zabpehely
  • 3 tojás
  • 4 evőkanál kókuszolaj/olívaolaj
  • Só, bors
  • 3 gerezd fokhagyma

Feltét:

  • Paradicsomszósz
  • Cayanne bors, fokhagyma
  • Szárított bazsalikom, oregánó
  • 1 fej mogyoróhagyma
  • Koktélparadicsom
  • 10 dkg mozzarella
  • Olasz sonka (Prosciutto)
  • Rukkola

Elkészítés:

Az édesburgonyánkat meghámozzuk és lereszeljük. Hozzáadjuk a tojást, a zabpelyhet, a reszelt sajtot, kókuszolajat és fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk, alaposan összekeverjük, majd sütőpapírral fedett tepsin körlapokat formázunk belőle, alaposan lenyomkodjuk. 200 fokosra előmelegített sütőbe helyezzük és 20-25 perc alatt légkeveréssel elősütjük.

Közben előkészítjük a feltéthez valókat is. A paradicsomszószt összekeverjük apróra vágott mogyoró- és fokhagymával, egy kis cayanne borssal, bazsalikom és oregánóval. A hagymát és a koktélparadicsomokat felszeljük. Az édesburgonya tésztánkat kivesszük a sütőből, megkenjük a fűszeres paradicsomszósszal, majd visszahelyezzük a sütőbe még 10-15 percre. Utána ráhelyezzük a sonkát, paradicsomot, megszórjuk karikára vágott hagymával és fedjük mozzarella szeletekkel. Visszatoljuk 10-15 percre még sülni, amíg a sajt megolvad és a zöldségek is átsülnek. Sütés után pupozzuk rukkolával és melegen tálaljuk. Isteni finom!

Jó étvágyat! :)

csak úgy ennék valamit főétel pizza édesburgonya rukkola prosciutto könnyed finom gluténmentescsak úgy ennék valamit főétel pizza édesburgonya rukkola prosciutto könnyed finom gluténmentescsak úgy ennék valamit főétel pizza édesburgonya rukkola prosciutto könnyed finom gluténmentes