Ki ne szeretne egy szuper egészséges, kicsit különleges, ízletes és könnyű ételt vacsorára, vagy akár ebédre egy melegebb napon? A jó hír, hogy mindez villámgyorsan elkészíthető! A hozzávalók színkavalkádjának már a puszta látványa is jókedvre deríti az embert, a végén összeálló változatos ízekről nem is beszélve.

Mi, magyarok alapvetően húsevők vagyunk. Mindazonáltal néha bizony tenni kell egy kis erőfeszítést és végiggondolni, milyen finomságokkal lehet ezt helyettesíteni, ami még a húsevő férfiaknak is ízletes alternatívaként szolgálhat. Így jött a tonhal ötlete, mely egy igazi szuper élelmiszer. Tele van fehérjével, ezáltal hozzájárul az izomépítéshez és regenerációhoz. Nagyon alacsony a telített zsírtartalma, viszont kiváló omega-3 forrás, jót tesz a szívnek és kiváló természetes antidepresszáns. Az egészséges zsírsavai segítenek csökkenteni a rossz,- és serkenteni a jó  koleszterin szintet, így redukálva a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, valamint a szervezetünkben esetlegesen jelen lévő gyulladások szintjét.

Az igazi szuper egészséges és finom fogás elkészítéséhez kombináljuk a tonhalunkat további kiváló összetevőkkel! Az olajbogyó magas antioxidáns-tartalommal rendelkezik és lassítja az öregedést, javítja az ellenállóképességet, valamint fogyasztása jót tesz a májnak, a bélrendszernek és az izmoknak is. A póréhagymának magas az A-, B1-, C- és E-vitamin tartalma, ásványi anyagokban is bővelkedik, kiemelkedő a cink, kalcium, kálium, mangán, szelén és vas tartalma. Az újhagyma pedig a tavasz beköszöntével a legelső frissen termett zöldség, mely szintén gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és nyomelemekben. A tonhalas szószunkat egy kis chilivel is felturbóztam, melyről köztudott, hogy kis mennyiségben jótékonyan hat az emésztésre, fertőtleníti a szervezetet és fogyasztó hatása is van. A főzés legvégén a szószhoz forgattam egy adag friss rukkolát, mely szintén kiválóan segíti az emésztést. Érdemes más, nehezebb ételek mellé is fogyasztani belőle, például Olaszországban e tulajdonsága miatt is kínálják tésztaételek, rizottók és pizzák mellé. 

A tonhalas csoda szószt rizstésztával tálalom a megszokott spagetti helyett. A rizstészta teljesen gluténmentes, összetevői csupán a rizs és a víz. Az ázsiai konyha egyik népszerű alapanyaga- főként Thaiföldön (saját tapasztalat az idei thaiföldi utazás ízlelései alapján) a legelterjedtebb- változatos elkészíthetősége és finom íze miatt.  Szerencsére már itthon is szinte bárhol kapható, könnyen és villámgyorsan elkészíthető.

Tovább fokozhatjuk az ízkavalkádot egy egyszerű, de nagyszerű lollo salátával, amiben nagyon sok a kálcium, magnézium és béta-karotin. Immunerősítő, antioxidáns hatású, valamint kálium tartalma enyhíti a stressz tüneteit is. A salátát pedig meglocsolhatjuk egy igazi ízbombának számító gránátalmás balzsamecettel, aminek már nem is sorolom a végtelen jótékony hatásait. :)

Hozzávalók:

  • Rizstészta (125g)
  • Olíva/kókuszolaj
  • Póréhagyma (1 szál), újhagyma (4 szál)
  • Olajbogyó (70g)
  • Koktélparadicsom
  • 3*80g tonhal
  • Só, bors, bazsalikom
  • Chili (én Anyukám saját készítésű fokhagymás chilis keverékét használom)
  • 3-4 dl paradicsomlé (szintén Anyukám saját készítésű paradicsomlevét használom)
  • Rukkola
  • Citrom

Elkészítés:

A rizstésztát leöntjük forró/forrásban lévő vízzel és 10-15 percig állni hagyjuk.

Felhevített olíva vagy kókuszolajra helyezzük a felkarikázott hagymáinkat, kis pirítás után hozzáadjuk az olajbogyókat, majd pár perc elteltével a kettévágott koktélparadicsomokat. Sózzuk, borsozzuk, utána összeforgatjuk a tonhallal, amit tovább fűszerezünk bazsalikommal és a chilis keverékkel. Hozzáadunk pár csepp frissen facsart citromlevet, kicsit kevergetjük, majd meglocsoljuk paradicsomlével és egy-két kanálnyi rizstésztás főzővízzel. Kicsit hagyjuk rotyogni az így kapott keveréket (kóstolgassuk, és ha szükséges, fűszerezzük intenzívebben), majd hozzáadjuk a friss rukkolát és a leszűrt rizstésztát.

Salátánk alapja a lollo saláta, amihez hozzáadjuk a megmaradt rukkolát és koktélparadicsomot, majd gazdagon meglocsoljuk gránátalmás balzsamecettel. 

Jó étvágyat! :)

rizstészta tonhal olajbogyó rukkola saláta gluténmentes laktózmentes egyszerű gyors egészséges finom vitamindús főétel

rizstészta tonhal olajbogyó rukkola saláta gluténmentes laktózmentes egyszerű gyors egészséges finom vitamindús főétel