Javában tombol a tél, nagyon hideg van, mindenki taknyos, lázas, vagy köhög, ráadásul megint jön az influenza járvány. Erősítenünk kell immunrendszerünket, hogy segítsünk neki kivédeni a betegségeket és felül tudjon kerekedni a vírusokkal folytatott küzdelemben. Ehhez télen is változatosan, egészségesen és  vitamindúsan szükséges táplálkozni. Ahhoz hogy egy egyszerű, gyorsan elkészíthető ebéd során is a sok hasznos vitamint vigyünk be, halat, spenótot és fagyasztott zöldbabot vásároltam alapélemiszerekként.

A tengeri halaknak magas a fehérje tartalma és sok A-, D-vitamin, illetve ásványi anyag van bennük, amik nagyon értékesek az emberi szervezet számára. A spenót pedig minden más zöldséghez képest több vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Vitaminok közül az A-, K-, és a C-vitaminból fordul elő benne jelentősebb mennyiség. Ásványi anyagok közül különösen gazdag vasban, magnéziumban, káliumban, kalciumban és folsavban. Az egyik legjobb folsav forrás, aminek ajánlott napi mennyisége 0,2 mg egy átlagos felnőtt ember esetében és fogyasztása kiemelt fontosságú a terhes nők esetében. Már 100 g párolt spenót fedezi a napi folsavbevitel 50%-át.

Szerettem volna, ha ezek mindenképp szerepelnek a menüben és utána kezdtem el gondolkodni hogyan lehetne őket egy picit különlegesebbé tenni, még több egészséges finomsággal övtözni. Így került a jeles társaságba zöldbab, barna csiperke gomba, tészta és sajtkrém sok hagymával.

főétel vitamindús egészséges könnyed finom hal spenót

Hozzávalók:

  • bármilyen fehér húsú hal (én most fagyasztott tengeri halat vettem)
  • Krémsajt
  • Fekete erdei sonka/bacon
  • zöldhagyma, saláta hagyma, fokhagyma
  • só, bors, fokhagymasó, kakukkfű, oregánó, szerecsendió, petrezselyem
  • tészta
  • spenót
  • barna csiperke
  • tejszín
  • zöldbab

Elkészítés:

A kiolvasztott halfiléket mossuk, szárazra töröljük, ha nagyon nedves lenne még a kiolvadás után, finoman kinyomkodjuk belőle a vizet. Bekenjük sóval/fokhagymasóval és pihentetjük ameddig elkészítjük a fűszeres sajtkrémünket. A sajtkrémhez vágunk zöldhagymát, petrezselymet, saláta hagymát/vöröshagymát és fokhagymát. Majd kicsit sózzuk, borsozzuk, kóstolgatjuk hogyan ízlik nekünk a leginkább. A halfiléket bekenjük a sajtkrémes keverékkel, majd szorosan feltekerjük és fekete erdei sonkába/baconbe csomagoljuk. 180 fokos sütőben kb 25 perc alatt készre sütjük.

Közben elkészítjük a köretet. Tésztát feltesszük főni és egy magas falú lábasban vagy wokban apróra vágott hagymát és szeletekre vágott barna csiperkét pirítunk. Amikor a gomba megpuhult, sózzuk, borsozzuk, hozzákeverjük a spenótot és rádobunk 4 gerezd apróra vágott fokhagymát. Amint a spenót összeesik, felöntjük tejszínnel. Fűszerezzük egy kis szerecsendióval, sóval, borssal, oregánó, kakukkfűvel, megszórjuk petrezselyemmel majd hozzákeverjük a kifőtt tésztát. Párolunk egy kis zöldbabot is, hogy teljes legyen az ízharmónia és a bevitt vitaminadag.

Lépések képekben:

főétel vitamindús egészséges könnyed finom hal spenót

Fogyasszuk egészséggel, jó étvágyat! :)

főétel vitamindús egészséges könnyed finom hal spenót

főétel vitamindús egészséges könnyed finom hal spenót