A karácsonyi nagy lakmározások után, amikor már mindenkit kiráz a hideg egy újabb adag nehéz étel láttán, jól jön valami könnyű, ízletes, egyszerű de mutatós finomság. Én leginkább valami vegetáriánus kímélő ebédre vágytam, a férjem viszont szereti, ha mindenben akad egy kis hús, így születtek kompromisszumos megoldásként a pikáns paradicsomos csirkeraguval töltött padlizsán hajók. Pofon egyszerű, gyorsan megvan és igen mutatós, még a karácsonyfa előtt is. :)

A padlizsán kifejezetten hasznos ilyen túlétkezések után, hiszen víztartalma magas, míg kalóriatartalma alacsony, rostban gazdag, segíti az emésztést és védi az emésztőrendszert. Káliumtartalma hozzásegíti a szervezetet a megfelelő hidratáltsághoz, összetevői segítenek csökkenteni a koleszterinszintent, ráadásul C-vitamin tartalma is magas.

főétel könnyed egyszerű vitamindús padlizsán csirke paradicsom gluténmentes finom

Hozzávalók:

  • 3 db padlizsán
  • 500 dkg csirkecomb/mell
  • 350 g sűrített paradicsom
  • kb 300-400 g barna csiperke
  • Cayanne bors/chili keverék, fokhagymasó, só, bors, oregánó, kakukkfű, rozmaring, bazsalikom
  • Reszelt sajt
  • Metélőhagyma díszítéshez

Elkészítés:

A csirkehusinkat kis kockákra vágjuk és fehéredésig pirítjuk a darabolt gombával együtt, ha sok vizet engedne, öntsük le róla. Megszórjuk fokhagymasóval, cayanne borssal vagy bármilyen chilis keverékkel, attól függően mennyire pikánsra szeretnék.

A padlizsánokat megmossuk, kettévágjuk és alaposan kikaparjuk a belsejét. A kikapart belsőt is daraboljuk kisebb részekre és hozzáadjuk a húsos gombás keverékhez. Pirítsuk együtt, míg a padlizsán is bebarnul. Öntsük hozzá a paradicsomszószt és fűszereket: oregánót, kakukkfüvet, rozmaringot és bazsalikomot, hogy jó ízes legyen, majd addig főzzük míg sűrű ragu lesz belőle.

főétel könnyed egyszerű vitamindús padlizsán csirke paradicsom gluténmentes finom

A felezett padlizsánokat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, egy kis olívaolajat is locsolhatunk alájuk, majd alaposan megtöltjük őket a csirkés raguval. A tetejére karikáztam pár darab koktél paradicsomot és megszórtam metélőhagymával. 180 fokos sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük. A sütés utosó 5 percében leszórjuk reszelt sajttal, majd tálaláskor aprított metélőhagymával szórva a legfinomabb és legmutatósabb.

Jó étvágyat! :)

főétel könnyed egyszerű vitamindús padlizsán csirke paradicsom gluténmentes finom

főétel könnyed egyszerű vitamindús padlizsán csirke paradicsom gluténmentes finom