Egy hosszabb kimaradás után végre újra sikerült időt szakítani a receptírásra és fotózásra. Mentségemre az elmúlt esküvői és nászutas időszak elfoglaltságait tudom felhozni. :) Így most már újdonsült férjemnek készítettem a boldog asszony egészségesen laktató fogását, amivel megint sikerült levennem a lábáról. A nászutunkon rengeteg halat ettünk, merthogy itthon úgysem lesz rá lehetőségünk..  de erre szerencsére ezen a hétvégén sikerült rácáfolni.

Mint a legtöbb bevásárlásnál, most is megkörnyézetük az egyik nagyáruház halpultját, hátha sikerül valami jó árasított különlegességre bukkanni. Sikerült is egy kiló afrikai harcsával boldogan távozni. Úgyhogy a hal megvolt, a többi pedig csak a képzeletemen múlott.

Mindenképp szerettem volna hozzá sok zöldséget, elvégre a lehető legtöbb vitaminra van szükségünk tél lévén. A szokásos hétvégi piacon bevásároltunk mindenféle szezonális vitamindús finomságot: lilakáposztát, kelkáposztát, répát, hagymát, csírákat és gombát. Ezekből készült az egyszerűen csak mindent bele és jól pirítsuk össze köret, aminek hatalmas sikere volt. Nem kell túlbonyolítani. :)

Hozzávalók:

  • afrikai harcsa (1 kg)
  • édes chili szósz
  • halak fűszerkeverék
  • édesburgonya
  • fokhagymasó, cayanne bors
  • egy kis méz (elhagyható)
  • paradicsomlé
  • Zöldségekhez:
  • 1/2 fej lilakáposzta, 1/3 fej kelkáposzta
  • 3-4 db sárgarépa
  • barna csiperke gomba
  • 1 fej lilahagyma, 5-6 zöldhagyma zöldje, 4-5 gerezd fokhagyma
  • különböző csírák 
  • egy kis reszelt sajt
  • kb 4 evőkanál szójaszósz
  • 3-4 kk gyömbér
  • kakukkfű, só, bors

Elkészítés:

Az elkészítés nem is lehetne egyszerűbb. A halakat megmossuk, felszeleteljük és elkészítjük hozzá az édes chilis pácot. A páchoz összekeverjük az édes chili szószt 2 kiskanálnyi halak fűszerkeverékkel, egy kis mézzel és paradicsomlével. Alaposan bekenjük a halacskákat és félretesszük. Megpucoljuk és vékonyabb karikákra vágjuk az édesburgonyát, sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük és meglocsoljuk olívaolajjal, valamint megszórjuk fokhagymasóval és egy kis cayanne borssal. Be is toljuk gyorsan 200 fokos sütőbe. 10 perc sütés után kivesszük és ráhelyezzük a hal szeleteket. Rákanalazzuk a maradék pác szósz és sütjük körülbelül 25 percig.

Közben elkészítjük a villámgyors és rém egyszerű, de annál finomabb köretet. A zöldségeket szépen felvágjuk és egy magas falú serpenyőbe/wokba dobjuk. Először a lilahagymát pirítjuk kicsit, majd jöhet rá a lilakáposzta, amit pár percig forgatunk, pirítunk, keverhetünk hozzá egy kis mézet is. Majd szépen sorjában a többi zöldség: kelkáposzta, répa, gomba. Körülbelül 10-15 percig erős tűzön pirítjuk majd  a vége felé hozzáadjuk a zöldhagyma szárat, meglocsoljuk szójaszósszal, megszórjuk kakukkfűvel, gyömbérrel, sózzuk, borsozzuk és alaposan összeforgatjuk. Miután lezártuk a tüzet, utána keverjük hozzá a csírákat és reszelt sajtot. Isteni :)

Tálaljuk együtt és fogyasszuk jó egészséggel! :)