.A nyár végi, ősz eleji elfoglaltások miatt elég régen jelentkeztem újabb recept finomságokkal. Sok jó lakoma készült, de a leírásukra sajnos nem maradt idő. Most egy igazán ütős vitamindús, fitt és laktató duóval térek vissza. Halacska halacskával, vörös tonhal afrikai harcsával nagyon finom változatban készítve, csicseriborsóva és kelbimbóval tálalva. 

A nagy áruházakban sokszor kapni friss (nem fagyasztott) halat, mindig nézzük a halpult választékát, hátha sikerül valami szép, különleges és jó árasított halacskát kapni. Legutóbb két nagyon szép és nem csillagászati árú lehetőség is ránk kacsintott. Gyönyörű vöröstonhal és afrikai harcsa, mindkettőnek csak úgy ragyogott a vöröses színe, ráadásul az ára is barátságos volt ez alkalommal. Mindkettőt hazahoztuk, így készült egy kis f(ish)ood porn ebéd.

főétel hal tonhal afrikai harcsa csicseriborsó kelbimbó vitamindús könnyed laktató finom gluténmentes

A vörös tonhal kalóriaszegény, ellenben igen magas proteintartalmú étel, ezért mind fogyókúrához, mind intenzívebb sporthoz kiváló a fogyasztása. Ráadásul húsa B-vitamint, omega 3-zsírsavat, szelét és magnéziumot is tartalmaz.

Az afrikai haracsa nyersen szintén vörös, megsütve szép fehérré válik. Húsa nagyon ízletes, szálka nélküli és ha lehet ilyet mondani, mindenféle ízesítés, fűszerezés illik hozzá. Egyszerűen nem lehet mellélőni, a magyarostól kezdve, mediterrán, arab, pikáns, édes, fanyar, egyszerűen minden jól áll neki. Nagyon magas a D-vitamin tartalma és omega 3- zsírsavakban szitén gazdag.

Nem kell részletezni, hogy az ősz és lassan a tél beköszöntével milyen nagy szüksége van a szervezetünk a természetes D-vitamin, omega-3 és fehérjebevitelre. 

Köretnek csicseriborsót és párolt kelbimbót választottam. A csicseriborsó annyira szuper eledel, hogy legjobb lenne mindennap fogyasztani. Bőségesen tartalmaz karotint, B1-, B6- és E-vitamint, az ásványi anyagok közül pedig vasat, magnéziumot és cinket. Magas a folsav és triptofán tartalma, ami a depresszió, fáradtság, kimerültség legyőzésében nyújthat segítséget. Arról nem is beszélve, hogy nagyon gazdag rostokban, amik támogatják az emésztést és segítenek megszabadulni a bélben lerakódott salakanyagoktól.

A kelbimbóról pedig tudni kell, hogy az egyik legegészségesebb zöldségféle, ami Magyarországon megterem, rengeteg benne a C és K-vitamin. Már napi 10 dkg kelbimbó is fedezi egy felnőtt napi C-vitamin szükségletét. Továbbá szintén magas mind a rost, mind fehérjetartalma is.

Hozzávalók:

  • 0,5 kg vörös tonhal
  • Sajt (reszelt)
  • 1 pohár tejföl
  • Fokhagyma
  • Só, bors
  • Olívaolaj
  • 0,5 kg afrikai harcsa
  • bármilyen fűszerkeverék: én arab fűszerkeveréket használtam és cayanne borsot a pikáns ízért
  • Paradicsom
  • Olívaolaj
  • Csicseriborsó
  • Sűrített paradicsom
  • Fűszerek: só, bors, oregánó
  • Kelbimbó

Elkészítés:

A tonhal szeleteket megmossuk, áttöröljük, majd kókuszolajjal kikent/kivajazott tepsibe tesszük. Sózzuk, borsozzuk, beborítjuk reszelt fokhagymával, rákanalazzuk a tejfölt és alaposan megszórjuk reszelt sajttal. Alufóliával betakarjuk és mehet is be 180 fokos sütőbe.

főétel hal tonhal afrikai harcsa csicseriborsó kelbimbó vitamindús könnyed laktató finom gluténmentes

Az afrikai harcsánkat is megmossuk, szárazra töröljuk, majd mindkét oldalát olívaolajjal kenjük és fűszerezzük. Az én fűszereim arab fűszerkeverékből és cayanne bors álltak. Majd a halacska tetejére paradicsomot karikáztam és alufóliával lefedve szintén repültek be a sütőbe a tonhal mellé. Mindkettőjüket 175-180 fokos sütőben légkeveréssel kb 40 percig sütöttem, utolsó 5-10 percben alufóliát levéve a tetejükről.

főétel hal tonhal afrikai harcsa csicseriborsó kelbimbó vitamindús könnyed laktató finom gluténmentes

Közben elkészítjük a csicseriborsó és kelbimbó köretet is. Én most konzerv csicseriborsót használtam. Serpenyőbe öntve kb 15 percig főzve, sűrítet paradicsommal, sóval, borssal és oregánóval fűszerezve puhára főztem, a kelbimbót pedig sós, borsos, köményes vízben főztem amíg puha, de mégis kicsit roppanós maradt.

Tálaljuk és fogyasszuk jó egészséggel!

Jó étvágyat! :)

főétel hal tonhal afrikai harcsa csicseriborsó kelbimbó vitamindús könnyed laktató finom gluténmentes