Az egész úgy indult, hogy nagyon szeretem az édesburgonyát. Sokkal jobban, mint a hagyományos társát. Az édesburgonya ráadásul rendkívül sok ásványi anyagokat tartalmaz, mint például a kalcium, vas, magnézium, mangán, kálium,  szelén és cink. Vitaminjai, magas antioxidáns tartalma és proteinjei segítenek megőrizni a fiatalságot és gyulladáscsökkentőleg hatnak. Végiggondoltam mivel lehetne kombinálni az isteni édesburgonyánkat, hogy egy teljes, igazán ütős fogást kapjunk. Így született meg a parajos édesburgonya ötlete, amit a teljes ízrobbanás kedvéért gyömbérrel, korianderrel és fokhagymával fűszereztem. A parajról/bébi spenótról tudni kell, hogy kiváló fehérjeforrás, rostokban gazdag tápanyagként emésztésserkentő,  immunerősítő és a legmagasabb K-vitamin tartalmú zöldségünk, így támogatva a máj méregtelenítő funkcióját és erős tisztó hatással bír. Édesburgonya gyömbérrel párosítva remek ízkombinációt képez. A gyömbérnek is végtelen pozitív tulajdonsága ismert, többek között ellazítja a bélrendszer izmait, csökkenti a puffadást és erősíti az immundrendszert. A friss koriander levele pedig messze földön a legkedvencebb fűszerem. Az íze, a frissessége, a citrusos aromája tökéletesen kiegészíti a gyömbéres, kicsit pikáns ízrétegeket.  A koriander itt egyszerűen a pont az „i”-n, vele együtt lesz teljes a parajos gyömbéres édesburgonyánk ízharmóniája.  

Mivel maga a köret felér egy robbanásra kész ízbombával, mellé egy egyszerű, nem túlfűszerezett fogasfilét társítottam. A teljesség kedvéért pároltam egy kis zöld spárgát is, aminek energiatartalma nagyon alacsony, ellenben sok vizet, káliumot és C-vitamint tartalmaz, ráadásul nagyon finom.

Hozzávalók:

Halhoz:

  • Fogasfilé (kb 0,6 kg)
  • Olivaolaj
  • Só, bors,
  • Fokhagyma
  • Friss citromfű

Édesburgonya körethez:

  • 3-4 közepes édesburgonya
  • Kókuszolaj
  • Póréhagyma
  • Fokhagyma
  • Bébispenót
  • Friss koriander
  • Friss gyömbér

Spárgához:

  • Egy csokor zöld spárga
  • Citrom
  • Cukor / eritritol
  • Vaj

Elkészítés:

A filénket felszeljük szeletekre, mindkét oldalát megkenjük olívaolajjal, bedörzsöljük sóval és zúzott fokhagymával, illetve friss citromfűvel. Hőálló tálba tesszük amit előre kikenünk olívaolajjal, vagy sütőpapírral bélelt tepsibe, rászórunk még egy adag friss citromfű szálat, lefedjük alufóliával és 180-200 fokos előmelegített sütőbe helyezzük 15-20 percre. Az idő letelte után eltávolítjuk az aulfóliát és pár percet még tovább sütjük.

Közben elkészítjük a köretünket. A zöldspárgának levágjuk a végét, egy cérnával összekötjük és forrásban lévő vízbe helyezzük. A vízbe csepegtessünk egy kis friss citromlevet és két evőkanál cukrot/eritritet. 5 percig főzzük csak, hogy roppanós és vitamindús maradjon. A spárga főzővizét ne öntsük ki, hasznosítjuk majd az édesburgonyánál. Főzés után egy serpenyőben pirítsuk pár percet vajon.

Az édesburgonyánkat szeleteljük fel kis kockákra, dobjuk felforrósított kókuszolajra, pirítsuk, sózzuk. Közben felszeleteljük a póréhagymát és a néhány gerezd fokhagymát, majd a burgonyához adjuk. Reszeljünk le egy kis friss gyömbért és szintén adjuk a burgonyánkhoz. Pirítsuk együtt őket, majd öntsünk a spárga főzővizéből 1-2 dl-t a keverékünkhöz. Amikor a burgonya megpuhult, már majdnem kész is vagyunk. Hozzáadjuk a bébi spenót leveleket, összeforgatjuk a burgonyával, majd feltesszük az pontot az i-re, megszórva az apróra vágott friss koriander levéllel.

Együtt tálalva mindent, a látvány és az illat hatására képtelenség nem befalni egy termetes adagot. Jó étvágyat! :)

spárga gyömbér paraj bébispenót koriander egészséges finom vitamindús hal fogasfilé édesburgonya egyszerű könnyed gluténmentes laktózmentes főétel

Fotók készítés közben:

spárga gyömbér paraj bébispenót koriander egészséges finom vitamindús hal fogasfilé édesburgonya egyszerű könnyed gluténmentes laktózmentes főételspárga gyömbér paraj bébispenót koriander egészséges finom vitamindús hal fogasfilé édesburgonya egyszerű könnyed gluténmentes laktózmentes főétel