Jön végre a hétvége, lehet egy kicsit ünnepelni az étkezésben is! :) A menü története, hogy az én Kedvesem büszkén érkezett haza egy tálca csirkecombbal, egy csokor zöld spárgával és pár darab édesburgonyával (gyanítom ízlett a legutóbbi gyömbéres spenótos édesburgonya és spárga köret együttes :)). Gondolkodtam miképp lehetne egy kicsit különlegesebbé tenni az ezekből készülő ételünket. Végül is, itt a hétvége, miért ne kerülhetne le egy üveg pezsgő a polcról! Így készültek a csirkecombok pezsgősen omlósra, az édesburgonya pedig a változatossák kedvéért lilahagymás, nem gyömbéres, a spárga viszont továbbra is zöld.

Hozzávalók:

  • 6 csirkecomb
  • 4-5 dl pezsgő
  • Méz
  • 2 dl főzőtejszín (laktózmentes)
  • 2 db salátahagyma, 3 db lilahagyma, egy fej fokhagyma
  • 3 nagyobb édesburgonya
  • Egy csokor zöld spárga
  • Vaj, kacsazsír, olívaolaj
  • fűszerek: só, bors, borókabogyó, csirke páchoz provance-i keveréket használtam
  • 2 ek tápióka keményítő

Elkészítés:

Csirkecombokat megmossuk, szárazra töröljük. Készítsük el a pácot:  provance-i fűszerkeveréket összekevertem olívaolajjal és két evőkanál mézzel. A combokat kenjük be alaposan az olívolajos fűszeres mézes páccal. Egy tepsit kivajazunk, majd alulra helyezzük a nagy szeletekre darabolt salátahagymát és lilahagymát, fokhagyma gerezdeket, megszórjuk sóval és öntünk rá egy pici olívaolajat. Helyezzük rá a combokat, öntsünk alá egy pici vizet és fedjük le alufóliával. 200 fokos előmelegített sütőbe tesszük fél órára, majd 30 perc elteltével levesszük az alufóliát és sütjük még 10 percig. Mikor elkészült a csirke, egy nagyobb lábasban olvasszunk vajat és öntsük fel pezsgővel. Amikor felforrt, öntsünk hozzá tejszínt és vízben elkevert tápióka keményítőt. Fűszerezzük egy kis cayenne borssal, citromfűvel, rozmaringgal, oregánóval, dobjunk bele pár darab borókabogyót. Helyezzük bele a csirkecombokat, a sült hagymát, fokhagymát és öntsük bele a tepsi alján maradt fűszeres levet is. Ha szükséges adjunk hozzá két evőkanál mézet is száraz pezsgő használata esetén. Lassú tűzön főzzük 15-20 percig, majd vegyük ki a combokat és botmixerrel turmixoljuk krémesre a szószt.

Közben készítsük el a köretünket is. A szép zöld spárgákat mossuk meg, végeit vágjuk le és helyezzük forrásban lévő vízbe. A vízbe csepegtessünk egy kis citromlevet, adjuk hozzá egy evőkanál cukrot/eritritet és enyhén sózzuk. Pár percig (max 5) főzzük csak, hogy roppanós és vitamindús maradjon. Közben hámozzuk meg az édesburgonyát, majd miután a főtt spárgát kivettük a vízből, helyezzük a főzővízbe a hámozott burgonyákat egészben. Amint megpuhult és picit hűlt, karikázzuk fel. Közben a spárgánk oldalait kicsit pirítsuk meg egy serpenyőben vajon. Miután elkészült, tegyük félre a spárgát és kanalazzunk a serpenyőbe egy jó adag kacsazsírt. Dobjuk rá az apróra kockázott lilahagymát és forgassuk meg benne a felkarikázott édesburgonyát, sózzuk, borsozzuk és tálaljuk.

Jó étvágyat! :)

főétel csirke csirkecomb édesburgonya spárga pezsgő gluténmentes laktózmentes egyszerű

főétel csirke csirkecomb édesburgonya spárga pezsgő gluténmentes laktózmentes egyszerű