Mi a legegyszerűbb étel, amit mindenki ismer, szeret (kivéve a vegetáriánus barátaink) és el tud készíteni? Melyik az az étel, amit diétázók, sportolók, testépítők, egyszerű étkezést preferálók unalomig ismételve esznek? A diéta egyik legalapvetőbb alapanyaga a csirkemell, szinte minden nap a terítékre kerül. Mivel szokták ezt kombinálni? Hát persze, hogy rizzsel! Mennyire izgalmas ez az étel? Hát persze, hogy borzasztóan unalmas. Akkor nézzük csak mivel tudnánk annyira feldobni, hogy szinte el is felejtük, hogy csirkemellett eszünk "rizssel".. már megint! :)

A husit olyan ízletessé varázsoljuk, hogy bárki megnyalja utána mind a tíz ujját. A végtelenül unalmas rizst pedig felcseréljük karfiolrizsre, ami megszólalásig hasonlít a rizsre, viszont sokkal kevesebb szénhidrátot és kalóriát tartalmaz, emellet gazdag ásványi anyagokban és vitaminokban (Kálium,  mangán, C- és B6 vitamin), ráadásul nagyon finom. 

Hozzávalók:

Csirkéhez:

  • 50-60 dkg csirkemell
  • Kókuszolaj
  • Vöröshagyma
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • 1,5 kk curry por
  • 1 kk kurkuma por
  • Friss koriander és citromfű
  • Chilis keverék/chili pehely (én Anyukám fokhagymás chilis házi keveréket használom)
  • 2 dl kókuszkrém vagy ha nincs, akkor főzőtejszín is jó
  • 2 dl kókusztej
  • Só, bors
  • 2 ek tápióka keményítő
  • Méz

Karfiolrizshez:

  • egy közepes fej karfiol
  • friss koriander és petrezselyem
  • kókuszolaj
  • kókuszreszelék/ kókuszchips (elhagyható)
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • kb 1,5 dl víz

Elkészítés:

Tisztítsuk meg a karfiolt, zöld leveleit és a szárának keményebb részeit vágjuk le, majd szedjük rózsáira és azokat további kisebb darabokra. Dobjuk a karfiol darabokat késes robotgépbe (ha nincs, akkor nagylyukú reszelőn reszeljük le) és aprítsuk nagyobb rizsszem nagyságú darabokra (ne rakjuk tele az aprítógépet, inkább kisebb adagokban többször adagoljuk és figyeljünk, hogy ne aprítsuk kásás állagúra).

Felhevített kókuszolajra dobjuk a zúzott fokhagymánkat és hozzáadjuk az aprított karfiolt és kókuszchipset. Néháy percig pirítjuk, majd felöntjük 1,5 dl vízzel és takaréklángon, folyamatosan kevergetve puhára pároljuk. Majd hozzáadjuk az apróra vágott koriandert, petrezselymet, összeforgatjuk és kész is a különleges, ízletes "rizsünk". Aki egyszer kipróbálja, annak szerintem bekerül a kedvencei közé ez az egyszerű de nagyszerű köret.

Közben elkészítjük az csirkemellünket is. Megmossuk, csíkokra vágjuk. Kókuszolajat hevítünk és rádobjuk az apróra vágott vöröshagymát és zúzott fokhagymát. Hozzáadjuk a feldarabolt husit és fehéredésig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk kurkumával, chilivel és curry-vel, majd hozzáadjuk a kókuszkrémet vagy tejszínt. Közben kókusztejben simára keverjük a tápiókakeményítőt és azt is a hozzáöntjük, pár percet kevergetjük, forraljuk, majd belekanalazzuk a mézet és megszórjuk az apróra vágott koriander és citromfűvel. Kóstólgatjuk, ha szükséges utánfűszerezzük egy kis só, borssal, forraljuk és pikk pakk, már kész is!

Jó étvágyat! :)

csirke csirkemell karfiol rizs gluténmentes laktózmentes egyszerű gyors finom könnyed főétel