A fogás története, hogy vacsora vendéget vártunk és szerettem volna valami viszonylag könnyen, gyorsan elkészíthető fogást, ami nem túl megterhelő a pocaknak (lévén vacsora), de mégis picit különlegesebb egy mindennapos csirke-rizs kombinációnál. 

Így jött a kicsit felturbózott csirke ötlete, megtöltve ízes, fűszeres spenótta és gombával, jól betakargatva camembert sajttal, pikáns édesburgonya ágyikóra fektetve és lilahagymás vöröslencsével találva. Hosszú felsorolásnak tűnik, pedig tényleg nem sok dolgunk van vele - nettó 20 perc maximum. Utána a sütő tette a dolgát, míg mi jól elbeszélgettünk. Azt elmondhatom, a fogásnak nagy sikere volt :) Kedves vendégünknek annyira ízlett minden, hogy azt hittem kiugrok a bőrömből.

Hozzávalók (4 személyre):

  • 4 db szép nagy csirkemell filé
  • 250 g barna csiperke gomba
  • 900 g bébispenót
  • 2 db nagyobb édesburgonya
  • 250 g vöröslencse
  • Camembert és gouda sajt
  • 1 nagy fej lilahagyma
  • só, bors, pirospaprika
  • Kakukkfű
  • Fokhagymasó
  • Cayanne bors
  • 140 g sűrített paradicsom
  • Babérlevél
  • Olívaolaj 

Elkészítés:

A csiremelleket megmossuk, megszárítjuk majd jól befűszerezzük ízlésünknek megfelelően és félre tesszük. Közben egy nagy serpenyőben olajat hevítünk, amire rádobjuk a vékonyra szeletelt gombát, kicsit pirítjuk, megszórjuk borssal, fokhagymasóval és jó sok kakukkfűvel (kb 8 szál friss kakukkfű), majd hozzáadjuk a spenótot és pár percig, fonnyadásig kevergetjük.

A csirkemellek tetején egy éles késsel kereszt vágásokat ejtünk, nem túl mélyet (vigyázva nehogy átvágjuk) és nem túl közel egymáshoz, kb 3-4 vágás egy nagy csirkemellre. Óvatosan töltsük meg a bevágásokat a gombás spenótos keverékkel. Közben készítsünk elő egy nagy tepsit, amit befedünk sütőpapírral, és vékonyra karikázott édesburgonya szeleteket fektetünk az aljára. Megszórjuk fokhagymasóval, pirospaprikával és cayanne borssal, locsoljuk olívaolajjal, majd ráhelyezzük a töltött csirkemelleket. Amikor minden a helyén van, a csirkemelleket szépen betakargatjuk camembert sajt szeletekkel és még reszelünk rá egy jó adag finom, félkemény, pl gouda sajtot (trappista is jó). Lefedjük alufóliával és mehet is be 190-200 fokos előmelegített sütőbe kb 30 percre. A végén eltávolíthatjuk az alufóliát és piríthatjuk kicsit a sajtot a tetején.

Készítés képekben:

Kb 10-15 perccel mielőtt lejárna a husi sütési ideje, elkészítjük a vöröslencsét. Apróra vágjuk a lilahagymát, felhevített olívaolajra dobjuk, kicsit dinszteljük, majd jöhet rá a vöröslencse. Összepirítjuk, sózzuk, borsozzuk és adunk hozzá egy kis cayanne borsot is, beledobunk pár babérlevelet, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Lefedjük és hagyjuk pár percet főni, hogy puhuljanak a lencseszemek mialatt a vizet magukba szívják. Egy kis idő elteltéve belekanalazunk kb 140g sűrített paradicsomot, összeforgatjuk, főzzük pár percig amíg teljesen megpuhulnak a szemek. Így nagyjából egyszerre készül el az édesburgonyás tepsis husi és az ízletes vöröslencse köret. A megmaradt spenótos gombát természetesen ugyanúgy mellé tálaljuk, vagy a vöröslencsével elkeverjük. Mindkét variáció működőképes és nagyon ízletes.

Tálaljuk majd fogyasszuk jó étvággyal! :) Nagyon finom!!