Elérkezett egy kis édesség sütés ideje is. Szerettem volna valami édes, de mégsem túl édes, egyszerű, gyors és könnyed sütikét. Ami persze glutén- és laktózmentes, mert egyiket sem tolerálja túl jól a szervezetem. A hozzávalók nagy része minden háztartásban megtalálható: rizs, tojás, tej (növényi tej laktózérzékenység esetén), cukor - amit eritrittel helyettesítettem, hogy cukormentes is legyen mindennek tetejébe. Az erititről röviden csak annyit, hogy az egyik legtökéletesebb  édesítőszer minden mellékhatás nélkül, természetes cukoralkohol, amelyben alig van kalória, ízre és állagra viszont pont olyan mint a cukor. Továbbá nem emeli meg a vércukor- és az inzulinszintet, ezért cukorbetegek számára is kiváló cukorhelyettesítő. Chia magot majdnem mindig csempészek a süteményekbe, pudingokba, péksütikbe, mert rostdús, teljes értékű fehérjék vannak benne, tele van antioxidánssal és ásványi anyaggal. A szuperélelmiszerek között tartják számon nagy mennyiségű vitamintartalma és egészségvédő hatása miatt. Több kalcium található benne, mint a tejben, káliumtartalma felülmúlja a banánét, valamint rendkívül gazdag antioxidánsokban, omega-3 zsírsavakban. Alapvetően íztelen, így édes és sós ételekhez is egyaránt használható. Igazából bármilyen ennivalót meg lehet vele szórni, mert egy evőkanál is hasznos tápanyagforrás, ráadásul sokáig kitart az élénkítő és energizáló hatása. (Arra azért figyeljünk, hogy egy nap ne fogyasszunk 15 grammnál többet belőle, nagyon magas rosttartalma miatt nem ajánlott túlfogyasztása!)

Hozzávalók:

  • 30 dkg rizs
  • 1-1,2 liter rizs/mandulatej
  • 5 dkg margarin (laktózmentes)
  • 10 g eritrit (lehet jóval többet is használni, csak én nem édesszájú)
  • 6 db M-es méretű tojás
  • 2 csipet só
  • 1 nagy vagy 2 kisebb citrom héja
  • 1 vaníliarúd
  • Aszalt vörösáfonya
  • Bármilyen gyömölcs (erdei gyümölcs/eper/ribizli stb) - fagyasztott is jó
  • 10-20 g eritrit a gyümölcs édességétől függően
  • Chia mag

Elkészítés:

A rizst feltesszük főni annyi vízben, ami éppen csak ellepi, hozzáadjuk a két csipet sót és kockára vágott vajat. Amikor magába szívta a rizs a vizet, szépen fokozatosan hozzáöntjük a növényi tejet és kevergetve lassú tűzön puhára főzzük. Kikaparjunk a vaníliát a rúdból, hozzáadjuk, majd a kikapart rudat is beledobjuk. Elkeverünk még egy-két evőkanálnyi chia magot is, majd megvárjuk, hogy szobahőmérsékletűre hűljön. Ne felejtsük el a végén eltávolítani a vaníliarudat. Közben a tojásokat megmossuk, felütjük és szétválatsztjuk a sárgáját és fehérjét. A sárgáját kikeverjük 10 g eritrittel (lehet sokkal többel is ám, csak én tényleg nem vagyok édesszájú), a fehérjét pedig kemény habbá verjük. A citrom héját kis lyukú reszelőn lereszeljük, majd a szobahőmérsékeltűre hűlt rizshez adjuk a tojássárgával és aszalt áfonyával együtt és óvatosan összeforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjével. A rizsmasszánkat sütőpapírral bélelt, vagy kivajazott tepsibe öntjük és 200 fokon, körülbelül 30 perc alatt készre sütjük.

A rizskoch-ot általában lekvárral kínáljuk, de gondoltam egy kis gyümölccsel mégis csak izgalmasabb. A megmosott gyümölcsöket feltesszük 10-20 g eritrittel főni. Az édesítő mennyisége a gyümölcs édességétől függ, az én ribizlijeim elég savanykásak voltak, így nagyobb adagot adtam hozzá.  Körülbelül 5 percig rotyogtatjuk a tűzön és kész is van, hagyjuk kicsit hűlni. Majd ha kész a rizsfelfújt, tálaláskor a felvágott szeletekre kanalazzuk a gyümölcsmártásunkat és fogyasszuk jó ízzel! :)

Jó étvágyat! :)

csak úgy ennék valamit gluténmentes laktózmentes cukormentes rizskoch rizsfelfújt chia mag könnyed egyszerű gyors

csak úgy ennék valamit gluténmentes laktózmentes cukormentes rizskoch rizsfelfújt chia mag könnyed egyszerű gyors