Itt van az ősz, itt van újra. Elindult a sütőtök mánia. Sütőtök mindenhol, minden mennyiségben és formában. Én is igyekszem az elkövetkezendő hónapokban több sütőtököt, sütőtökös finomságot készíteni, hiszen fogyasztásának számtalan előnye van. Egy igazi őszi vitaminbomba.. Élénk narancssárga színe mutatja, hogy nagyon gazdag béta-karotinban, ami az A-vitamin előanyaga és kiváló antioxidáns forrás. Rendkívül magas a C-vitamin tartalma is, így támogatva az immunrendszert a szerveztet próbáló őszi-téli hónapokban. A sütőtökben lévő rostok pedig segítik az emésztést, ráadásul kalóriatartalma alacsony és fogyasztása nagyon egészséges.
Most egy finom forró - mind a tíz ujjam megnyalom- fogás készült sütőtökkel, jó sok gombával, hagymával, fehérborral, rizottóval és nagyon szép tarja szeletekkel. Lássuk hogy is állnak ezek a finomságok össze. :)
Hozzávalók:
Tarjához:
- 60 dkg tarja szeletek
- Olívaolaj
- Fokhagymás-chilis fűszerkeverék
- 25 dkg tejföl
- 25 dkg barna csiperke
- 1/2 fej lilahagyma
- Fokhagymasó
- Reszelt sajt
Rizottóhoz:
- 6 dkg vaj (3 + 3 dkg)
- Kókuszolaj/olívaolaj
- 1 fej lilahagyma, 4-5 gerezd fokhagyma
- 25 dkg rizottó rizs
- 1,5-2 dl fehérbor
- Maradék barna csiperke
- 8 dl alaplé (húsleves hiányában leveskockát használtam)
- Egy fél sütőtök
- Kakukkfű, rozmaring, só, bors, szerecsendió, cayanne bors, fokhagymasó
Elkészítés:
Először is egy szép fél sütőtököt (én két felet csináltam, a másikat csak úgy magában való fogyasztásra) egy kis olívaolajjal kenünk és megszórjuk chilis fokhagymás fűszerkeverékkel. Bedobjuk 225 fokos sütőbe és szépen hagyjuk sülni kb 30 percig.
Lépések képekben:
A rizottóhoz 3 dkg vajat és kókuszolajat hevítünk és üvegesre dinszteljük rajta a felaprított hagymát és fokhagymát. Hozzáadjuk a rizottó rizst és a maradék szeletekre vágott gombát és alaposan átforgatjuk, hogy a zsiradék egyenletesen befedje. Ekkor hozzáöntjük a fehérbort, és megvárjuk, hogy elpárologjon. Alapléhez, mivel nekem nem volt húslevesem, ezért 8 dl vizet forraltam és beledobtam két húsleves kockát. Amikor elpárolgott a fehérbor, hozzáadjuk a rizshez az alaplé 1/4 részét. Takarék lángon folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg a rizs teljesen felszívja a levelet. Ezután merőkanalanként, folyamatosan, lassan adagoljuk hozzá az alaplevet, mindig megvárjuk míg felszívja ,majd újra hozzáadunk egy merőkanál alaplevet, egészen addig míg a végére nem jutunk. Így lesz finom, krémes állagú a rizottónk. A sütőtököt kikaparjuk a héjából és villávalal pürésítjük. A legvégén hozzáadjuk a rizottóhoz a sütőtökpürét, 3 dkg kockázott vajat, fűszereket: só, bors, cayanne bors, kakukkfű, rozmaring, fokhagymasó.
Végül melegen tálaljuk az időközben elkészült gombás sajtos tarja szeletekkel és fogyasszuk jó étvággyal! :)
Utolsó kommentek