Itt van a nyár! Érkezik a dinnyeszezon! :) Így most a főételből sem maradhatott ki egy szép kis sárgadinnye, amit almaecettel, mézzel, fokhagymával és pár további egyszerű hozzávalóval kombinálva isteni finom édes-savanyú szószot tudunk a hússzeleteink mellé varázsolni. Elsőre talán bizzarnak tűnik. Az én Kedvesem is szkeptikusan pislogott amikor nagy hévvel bejelentettem, hogy találja ki mi készül a hús mellé... SÁRGADINNYÉS szósz! Az biztos, hogy ő nem volt meggyőződve a sikerről. Viszont amikor kóstolásra került a sor, akkor kicsit meglepődve konstatálta, hogy "hmmmm, ez tényleg nagyon jó"! :) Márpedig a sárgadinnye rendszeres fogyásztása már csak azért is javasolt, mert nem csupán gyümölcsnek, hanem gyógynövénynek is tekinthető. Nagy mennyiségben tartalmazza azokat a vitaminokat, amelyekre szervezetünknek minden nap szüksége van, mint az A-, a B1-, B2- és a C-vitamin. Ásványi anyag tartalma is rendkívül magas, béta-karotin tartalmának köszönhetően gyógyír a gyulladásos betegségekre. Rosttaralma szintén kifejezetten magas, így segíti az emésztést. Rendszeres fogyasztása tisztítja és egészségesen tartja a bélrendszert, helyreállítja a megfelelő működését.
Nézzük mi készült belőle:
Hozzávalók:
A karajhoz:
- 60-80 dkg karaj
- kókuszolaj/olívaolaj
- 2 ek almaecet
- 2 ek méz
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- egy kis só, vagy fokhagymasó
Mártáshoz:
- egy érett sárgadinnye
- 200 ml főzőtejszín
- szerecsendió
- só, bors
- 2 ek mustár
Olajat hevítünk egy nagyobb serpenyőben, majd belehelyezzük a husikat és mindkét oldalukat pár percig sütjük, amíg szépen átsülnek. Közben elkészítünk egy sűrű szószt: összekeverjük az almaecetet, mézet, fokhagymát, fokhagymasót, jól összekeverjük és rálocsoljuk a sistergő karajszeletekre. Takarékra állítjuk a lángot, lefedjük és együtt puhára pároljuk. Közben felkockázzuk a sárgadinnyét, tejszínben elkeverjük a szerencsendiót, sót, borsot és mustárt. A husikat kivesszük a serpenyőből, félretesszük pihenni, és helyére, a szaftba borítjuk a sárgadinnye kockákat, felöntjük a tejszínes keverékkel, kicsit összefőzzük, majd visszahelyezzük a husikat és addig rotyogtatjuk amíg a sárgadinnye szeletek megpuhulnak.
A karajos sárgadinnyés készületek közepette nem felejtük el megmosni, levágni a végét a spárgáknak, betekerni őket bacon-be és 20-25 percre 180 fokos légkeveréses sütőbe helyezni. Én főztem egy kis tésztát is, hogy a szaftot legyen mi felszívja. A tésztám különlegessége hogy vöröslencséből készült, így gluténmentes, kevesebb szénhidrátot tartalmaz és nagyon finom.
Pár kép a műveletekről:
Végül pedig az elkészült fogás. Jó étvágyat! :)
Utolsó kommentek