Sziasztok! Nagyon izgatottan osztom meg Veletek az blog első bejegyzését, egy végtelenül egyszerű, laktató, mégis szuper finom és egészséges bablevest, igazán eltérően a megszokottól.
Ha bableves, akkor elsőre mi is jut az ember eszébe, természetesen a csülkös, kolbászos, sűrű bableves, ami a maga 600 kalóriájával egy teljes étkezésnek is megfelel. Gyorsan szeretném tisztázni, hogy semmi gond az igazi magyaros bablevessel, én is szeretem és alkalomadtán igazán jóízűen kanalazom. Viszont itt a jó idő, elérkezett majd gyorsan nyárba is fordult a tavasz, talán ilyenkor a kicsit könnyebb ételeket részesítjük előnyben.
A bab egy kifejezetten fontos és jótékony élelmiszer az emberi szervezet számára, hiszen vasat, folsavat és B-vitaminokat tartalmaz. Jótékonyan hat a koleszterinszintre, kiemelkedően magas a rosttartalma, ezáltal segíti az emésztést, illetve magas fehérje- és szénhidráttartalma mellett igen alacsony a zsírtartalma. Egyszóval egészséges, finom és szükségünk van rá.
Tehát, készüljön bableves újragondolva, paradicsomosan, bazsalikomosan, tavasziasan, kicsit toszkán módra.
Hozzávalók (4 főre):
- 50 dkg szárazbab
- Olívaolaj/kókuszolaj
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 6 gerezd fokhagyma
- 4-5 babérlevél
- 0,5 liter paradicsomlé (én Anyukám otthon készített paradicsomlevét használom)
- 30 dkg hámozott paradicsom (ha van finom, friss érett paradicsom)
- 1 csokor bazsalikom, ha nincs akkor szárított is megfelel,
- 1 teáskanál oregánó és kakukkfű
- Só, bors
- 2 dl száraz fehérbor (elhagyható)
Elkészítés:
A babunkat jól átmosva egy éjszakára vízbe áztatjuk, így jobban puhulnak a babszemeink, illetve mi sem fogunk puffadni tőle. Másnap átöblítjük és a babérlevelekkel együtt feltesszük főni.
Egy másik lábasban kókusz- vagy olívaolajat forrósítva megpároljuk az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát, majd ráöntjük a hámozott paradicsomot, sózzuk, borsozzuk és lassú tűzön összefőzzük. Aki szereti, egy kis fehérbort is adhat hozzá, ez esetben várjuk meg amíg a hozzáadott bor fele elfő. Ezután jöhet ráadásnak még a paradicsomlevünk is, melyet megszórunk oregánóval, kakukkfűvel és hagyjuk szépen rotyogni. Mikor elkészült, botmixerrel krémesre keverjük.
Közben a bab már majdnem megpuhult, ekkor hozzáöntjük a paradicsomos krémes levünket/mártásunkat. Hozzáadjuk a friss vagy szárított bazsalikomot, utánfűszerezzük, illetve locsolhatunk még hozzá egy kis vizet is ha túl sűrűre sikerült. Összeforraljuk és jóízűen megesszük :)
U.i. én főztem bele egy kis gluténmentes cérnametéltet is, mert nagyon szeretem.
Jó étvágyat! :)
Utolsó kommentek