Tavasszal és nyáron a friss, zsenge cukkini továbbra is az egyik nagy favorit nálam. A legutóbbi diétás, könnyed cukkinis zöldség spagetti után jöjjön egy fokkal laktatóbb recept. Jó húsos, fűszeres, ízes keverékkel rendesen megtöltjük a kikapart cukkini hajócskáinkat, púpozzuk tejföllel, sajttal, fokhagymával és paradicsomal, majd alaposan megsütjük. Isteni finomságot kapunk a végére, ígérem.
Hozzávalók:
- 1 szép nagy cukkini, amiből kijön 4 hajócska
- 500 dkg darálthús
- Kb 100 dkg bacon
- Olívaolaj
- 2-3 dl paradicsomszósz
- 2 fej lilahagyma
- 1 szál újhagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 3-4 darab koktélparadicsom
- Fűszerek: só, bors, cayanne bors, oregáno, pirospaprika, bazsalikom, kakukkfű stb.
- Tejföl, sajt
Elkészítés:
A cukkinit megmossuk és négyfelé szeljük, először hosszában majd keresztben középen. Alaposan kikaparjuk a közepét (én egy fagylalt adagoló kanállal csinálam) , majd megsózzuk és félretesszük, amíg elkészítjük a tölteléket.
Hagymát aprítunk és hevített olívaolajra dobjuk. Jöhet hozzá a kockára vágott bacon, majd pár perc elteltével a darálthús. Alaposan fűszerezzük, majd a kikapart cukkini belsőből valamennyit hozzáadunk (az egészet nem, mert túl sok lenne a töltelék.. a maradékot én felhasználom egy jó vitamin turmixhoz). Amikor már majdnem elkészült, hozzáöntjük a paradicsomlevet és egy picit rotyogtatjuk, majd után fűszerezzük, ha szükséges. Húsos keverékünket a kikapart cukkini hajócskákba kanalazzuk. Tetejét lekenjük egy kis tejföllel, koktélparadicsom és fokhagyma szeleteket helyezünk rá, majd sütőpapírral bélelt tepsiben betoljuk 185-190 fokos előmelegített sütőbe. Körülbelül 20 percet sütjük, majd rászórunk reszelt sajtot és még egy pár percig sütjük hogy a sajt szépen ráolvadjon. Tálaljuk és jó egészséggel fogyasztjuk.
A készítés folyamata képekben:
Jó étvágyat! :)
Utolsó kommentek