A nyár utolsó napjainak tiszteletére, idén talán utoljára egy nagyon könnyed, húsmentes de annál egészségesebb és laktatóbb fogás készült. Ez a jó kis vitaminbomba felkészíti az szervezetet a hamarosan beköszöntő őszre. Minden eleme felér egy vitaminrobbannással, oldalakat lehetne írni arról, hogy mi miért annyira egészséges benne.

A halfogyasztás fontosságát és a mérsékelt húsfogyasztás előnyeit nem kell részletezni, inkább kitérnék a köretek nagyszerű párosítására.

Kezdjük a vöröslencse és bulgur párosával, aminek kis adag elfogyasztása után is gyorsan jelentkezik a jóllakottság érzése. Mindkettő fehérje és vitamindús, nagyon magas rosttartalmú és anyagcsere javító hatású. A bulgur glikémiás indexe jóval alacsonyabb a rizsnél és rendkívül sok B-vitamint és vasat tartalmaz. Másik ütős párja a nagyszerű vöröslencse, ami növeli az immunitást, rendszeres fogyasztása pedig az embert nyugodttá és kiegyensúlyozottá teheti. Kiemelkedően gazdag nyomelemekben, magnéziumban és szintén magas a vastartalma. Ahhoz, hogy e szuper párosban található magas vastartalom jól  felszívódjon a szervezetben, fogyasszuk C vitaminban gazdag friss zöldségekkel, saláttákkal. Ezért is került a tálamra piacról frissen beszerzett paprika, paradicsom és szuper egészséges csírák. 

Térjünk is rá az éltető csírákra. A csírák magas tápértékű, magas vitamintartalmú élelmiszerek, melyek rendszeres fogyasztása hozzájárul  egészségünk fenntartásához. Nagyon magas ásványi anyag tartalmuk természetes formában van jelen, így a szervezet könnyedén fel tudja használni és hasznosítani. Én kétféle csírát használtam:  Zöldborsócsírát, ami természetes inzulinszabályzó, koleszterincsökkentő, vérnyomásszabályzó és szíverősítő hatású. Valamint retekcsírát, ami természetes antibiotikum, tisztító, méregtelenítő, immunerősítő hatású. Csökkenti a reumatikus fájdalmakat, magas foszfortartalmú vegyületei elmulasztják a pattanásokat, tisztítják, szépítik a bőrt.

Minden szempontból ütős kombinációt alkot ez a köret együttes, bármilyen ételhez ajánlom fogyasztását. Nekem egy kicsit vöröslencse mániám van, elég sűrűn készítem, de annyira egyszerű és finom, hogy nem lehet betelni vele. Viszont felturbózva bulgurral, zöldségekkel és csírákkal tényleg verhetetlen ízre és vitaminadagra is. :)

főétel tőkehalfilé vöröslencse bulgur csíra gyors finom könnyed vitamindús nyári

Hozzávalók:

  • Kb 70 dkg tőkehalfilé
  • Olívaolaj, fűszerek, fokhagyma
  • 250 g Vöröslencse, egy-két maroknyi Bulgur
  • Sűrített paradicsom (anyukám házilag készített verziója)
  • Só, bors, cayanne bors, babérlevél
  • Csírák (zöldborsó - és retekcsíra)

Elkészítés:

A tőkehalfiléket megmossuk, bedörzsöljük olívaolajjal és fűszerezzük kedvünknek való fűszerkeverékkel, én arab fűszerkeveréket használtam. Dobunk rá néhány fokhagymát és kb 180 fokos sütőben 20 percig sütjük. Addig pikk-pakk elkészítjük a köretet, vöröslencsét és bulgurt megmossuk, kókusz- vagy olívaolajon 1-2 percig pirítjuk, majd felöntjük kétszeres mennyiségű vízzel és hagyjuk, hogy a szemek puhuljanak, magukba szívják a vizet. Fűszerezzük sóval, borssal, cayanne borssal, ízlés szerinti fűszerekkel és dobunk bele pár babérlevelet és apróra vágott fokhagymát. Amikor magába szívta a vizet, felöntük sűrített paradicsommal, pár percig forraljuk és kóstolgatás után fűszerezzük még ha szükséges. 

főétel tőkehalfilé vöröslencse bulgur csíra gyors finom könnyed vitamindús nyári

Közben el is készülnek a halfilék, tálaljuk vöröslencsével, friss zöldséggel és a szuper csírákkal.

Jó étvágyat! :)

főétel tőkehalfilé vöröslencse bulgur csíra gyors finom könnyed vitamindús nyári