Az egyik legegyszerűbb,  klasszikus, bármikor bevethető étel a rakott krumpli. Szinte mindenki kedveli, készíti, jó étvággyal eszi. Létezik sok verziója és talán mindenki kicsit másképp szereti. Én nagyon szeretem a klasszikus verzióját is, de édesburgonyából már nem először készítem és mindig nagy sikere volt, kicsit nagyobb is mint hagyományos társának. Az én Kedvesem rögtön dupla adaggal indított, majd kért még egy kis repetát.. talán ez árulkodó lehet, hogy mennyire finom. :)

Az édesburgonyából készült rakott krumplira azt mondják, hogy egészségesebb hagyományos társánál... erről nem vagyok 100%-osan meggyőződve, én inkább az íze kedvéért készítem így. Elsőre nem is gondolná az ember, hogy ez a kicsit édeskés íz mennyire jól illik a hozzávalókhoz, főleg jó fűszeresen, szaftosan készítve. Természetesen az sem mellékes, hogy ez a szuper édesburgonya mennyi értékes ásványi anyagot és vitamint tartalmaz. Ó, és sokkal hamarabb el is készül, mint hagyományos társa!

Arra számítsunk, hogy forrón, szaftosan tálalva szétesik, de kit zavar, ha az íze annyira pazar? :)

Hozzávalók (4 személyre):

  • 3-4 db nagy édesburgonya
  • 1 db nagy fej vöröshagyma
  • 6 tojás
  • 6 dl tejföl (laktózmentes)
  • Só, bors, fokhagyma, fokhagymapor, cayanne bors
  • Füstölt-főtt karaj, angolszalonna
  • 250 g reszelt sajt

Elkészítés:

Az édesburikat megpucoljuk majd sós, forrásban lévő vízbe tesszük és puhulásig főzzük. A tojásokat is sós vízben keményre főzzük. Közben megpucoljuk és vékony karikákra szeljük a hagymát, előkészítjük és daraboljuk a karajt, angolszalonnát, vagy bármilyen hozzávalót, amit szeretünk. Nálunk most kolbász helyett egy kicsit könnyedebb verzió készült. Tejfölben elkeverünk egy jó adag sót, borsot, fokhagymát és cayanne borsot. Minél fűszeresebb a tejfölös keverék annál jobb. Ne ijedjünk meg ha túl fűszeresnek tűnik, az édesburgonyához és tojáshoz tökéletesen fog illeni. Miután majdnem teljesen megpuhult az édesburi, vékony karikákra szeljük, a tojást szintén. Egy jénait kikenünk vajjal és elkezdjük szépen rétegezni a hozzávalókat. Teszünk minden rétegre fűszeres tejfölt és sajtot is, hogy minél szaftosabb, ízesebb legyen. Tehát egy réteg édesburgonya, rá karaj, hagyma, tojás, tejföl, sajt, angolszalonna; majd következő kör édesburgonya, karaj, hagyma, tojás, tejföl, sajt, angolszalonna; és megint édesburgonya. A tetejét meglocsoljuk jó sok fűszeres tejföllel és alaposan púpozzuk reszelt sajttal. Én körülbelül 30-35 percig sütöttem 185 fokos légkeveréssel, majd a jénai tetejét levéve még 5-10 percig alul-felül sütéssel 190 fokon, hogy szépen megpiruljon tetején a sajt. Nagyon finom lett.

Jó étvágyat! :)