Sziasztok! Nagyon izgatottan osztom meg Veletek az blog első bejegyzését, egy végtelenül egyszerű, laktató, mégis szuper finom és egészséges bablevest, igazán eltérően a megszokottól.

Ha bableves, akkor elsőre mi is jut az ember eszébe, természetesen a csülkös, kolbászos, sűrű bableves, ami a maga 600 kalóriájával egy teljes étkezésnek is megfelel. Gyorsan szeretném tisztázni, hogy semmi gond az igazi magyaros bablevessel, én is szeretem és alkalomadtán igazán jóízűen kanalazom. Viszont itt a jó idő, elérkezett majd gyorsan nyárba is fordult a tavasz, talán ilyenkor a kicsit könnyebb ételeket részesítjük előnyben.

A bab egy kifejezetten fontos és jótékony élelmiszer az emberi szervezet számára, hiszen vasat, folsavat és B-vitaminokat tartalmaz. Jótékonyan hat a koleszterinszintre, kiemelkedően magas a rosttartalma, ezáltal segíti az emésztést, illetve magas fehérje- és szénhidráttartalma mellett igen alacsony a zsírtartalma. Egyszóval egészséges, finom és szükségünk van rá.

Tehát, készüljön bableves újragondolva, paradicsomosan, bazsalikomosan, tavasziasan, kicsit toszkán módra.

Hozzávalók (4 főre):

  • 50 dkg szárazbab
  • Olívaolaj/kókuszolaj
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 4-5 babérlevél
  • 0,5 liter paradicsomlé  (én Anyukám otthon készített paradicsomlevét használom)
  • 30 dkg hámozott paradicsom (ha van finom, friss érett paradicsom)
  • 1 csokor bazsalikom, ha nincs akkor szárított is megfelel,
  • 1 teáskanál oregánó és kakukkfű
  • Só, bors
  • 2 dl száraz fehérbor (elhagyható)

Elkészítés:

A babunkat jól átmosva egy éjszakára vízbe áztatjuk, így jobban puhulnak a babszemeink, illetve mi sem fogunk puffadni tőle. Másnap átöblítjük és a babérlevelekkel együtt feltesszük főni.

Egy másik lábasban kókusz- vagy olívaolajat forrósítva megpároljuk az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát, majd ráöntjük a hámozott paradicsomot, sózzuk, borsozzuk és lassú tűzön összefőzzük. Aki szereti, egy kis fehérbort is adhat hozzá, ez esetben várjuk meg amíg a hozzáadott bor fele elfő. Ezután jöhet ráadásnak még a paradicsomlevünk is, melyet megszórunk oregánóval, kakukkfűvel és hagyjuk szépen rotyogni. Mikor elkészült, botmixerrel krémesre keverjük.

Közben a bab már majdnem megpuhult, ekkor hozzáöntjük a paradicsomos krémes levünket/mártásunkat. Hozzáadjuk a friss vagy szárított bazsalikomot, utánfűszerezzük, illetve locsolhatunk még hozzá egy kis vizet is ha túl sűrűre sikerült. Összeforraljuk és jóízűen megesszük :)

U.i. én főztem bele egy kis gluténmentes cérnametéltet is, mert nagyon szeretem.

Jó étvágyat! :)

bableves bazsalikomos bableves tavaszi bableves leves finom egészséges gluténmentes laktózmentes könnyed

bableves bazsalikomos bableves tavaszi bableves leves finom egészséges gluténmentes laktózmentes könnyed