Szerettem volna valami nagyon vitamindús, finom és gyors levest. Tavasszal  jól csúsznak a friss hozzávalóból készült levesek, hiszen ilyenkor kevésbé kívánjuk a bonyolult fogásokat és nehéz ételeket. A céklalevesünk almával, fűszeresen, hidegen frissítő hatással bír, nem beszélve a sok vitaminról és ásványi anyagról amit magunkba kanalazunk vele.

A rendkívül egészséges cékla (vagy céklalé) rendszeres fogyasztása nagyon jó hatással van a szervezetünkre. Nagy mennyiségben találhatóak benne értékes vitaminok és ásványi anyagok, antioxidánsok. Azt mindenki tudja, hogy ha a vasraktárainkat szeretnénk feltölteni – a nőknek rendkívül fontos - akkor a céklához kell fordulni. Ezen túlmenően, fogyasztása hozzájárul a vérnyomás csökkentéséhez, segíthet megelőzni a magas vérnyomás kialakulását, növeli az állóképességet, erőnlétet és kitartást. A kalcium, mangán, réz és magnézium együttese erősítik a csontokat és a fogakat. Méregtelenítő, gyulladáscsökkentő és vérkeringést fokozó hatásának köszönhetően javul a bőrünk állapota, segít a pattanások és egyéb bőrpoblémák legyőzősében. Magas antioxidáns-tartalma pedig véd az öregedés első jelei ellen.

Kombináljuk ezt a szuper élelmiszert az egészséges életmód egyik nélkülözhetetlen elemével, az almával, amiről ugye tudjuk, hogy napi egy alma az orvost távol tartja. :)

Biztos ami biztos, hozzáfőztem egy kis sárgarépát is, ha már a vitaminmennyiségre is megyünk. Ugyanis a répától nem csak fütyülni tanulunk meg, hanem hasznos vitaminokat is beviszünk szervezetünkbe fogyasztásával. Magas A vitamin és antioxidáns tartalmának köszönhetően segít a bőr egészségének megóvásában, elősegíti bőrünk védelmét a káros napsugárzás ellen.

Adjunk hozzá még egy kis curry port, ami kellemesen pikáns ízt kölcsönöz a levesünknek, emellett szintén számos pozitív élettani hatással bír a kurkumin nevű összetevőjének hála, aminek szintén magas az antioxidáns hatása, segít a cukorbetegség megelőzésében, immunerősítő és emésztést segítő. Nézzük, mi fő ki ezeknek a kiváló anyagoknak kombinálásából!

Hozzávalók:

  • 3 közepes cékla
  • 2 db vöröshayma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • Kókuszolaj
  • 2 dl kókusztejszín
  • 3 dl rizstej
  • 1 dl víz
  • 1 alma
  • 2 ek balzsamecet
  • 1 kk curry
  • 1 kk cayenne bors
  • 1 kk koriandermag
  • 2 citrom leve
  • Só, bors

Elkészítés:

Egy kevés kókuszolajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát, rádobjuk a fokhagymát, majd beletesszük a megpucolt, kis kockára vágott céklát, répát és végül az almát. Fűszerezzük, pároljuk együtt kicsit, míg összeérnek az ízek, majd felöntjük 2 dl rizstejjel és fedő alatt puhára főzzük. Amikor megpuhultak a hozzávalók, botmixerrel pürésítjük, hozzáadjuk a kókusztejszínt, meglocsoljuk balzsamecettel és két citrom frissen facsart levével. Hozzáadunk még egy kis vizet, picit összefőzzük, sózzuk, borsozzuk majd tálaljuk. Díszíthetjük kókuszchipsszel. Hidegen és melegen is nagyon finom.

Jó étvágyat! :)