Ilyen meleg napokon a frissítő ételek esnek a legjobban. Estére szerettem volna egy könnyű, hűs,  gyorsan elkészíthető levest. Ami természetesen egészséges és finom is egyszerre. :) Így került ma a kosaramba pár szép avokádó, amit ma már szinte bármelyik zöldséges, vagy élelmiszeráruház kínálatában megtalálunk. Az avokádó tele van értékes tápanyagokkal és egyfajta szuperélelmiszerként tartják számon köszönhetően a telítetlen zsírsavakban gazdag, B-, C-, E- és A-vitamint tartalmának. Húsz különböző vitamin- és ásványianyagának hála kitűnő antioxidás, jó hatással van az szív- és érrendszeri problémákra, valamint csökkenti a koleszteriszintet is. Nézzük milyen egyszerű és nagyszerű leves készíthető alig pár összetevő hozzáadásával.

Hozzávalók:

  • 3 érett avokádó
  • 4 szál újhagyma
  • Olívaolaj
  • 1,5 dl natúr joghurt (laktózmentes)
  • 2,5 dl kókusztej
  • frissen facsart citromlé
  • 0,5 dl száraz fehérbor (opcionális)
  • Só, bors, cayanne bors
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 kanál méz
  • Fenyőmag
  • Madársaláta 

Az avokádókat kettévágjuk, magját kivesszük és a húsát kikanalazzuk a héjából. Facsarunk rá friss citromlevelet, meglocsoljuk egy kis olívaolajjal és fehérborral, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, natúr joghurtot, sózzuk, borsozzuk és megszórjuk egy kis cayanne borssal, majd a keveréket botmixerrel krémesre keverejük. Ráöntjük a kókusztejet és egy kis mézet, majd újra elkeverjük a mixerrel. Ha szükséges, még sózzuk borsozzuk. Egy kis időre hűtőbe tehetjük, vagy jégkockát is rakhatunk bele, ha igazán hűsítő fogást szeretnénk. Tálaljuk fenyőmaggal és madársalátával díszítve. 

Jó étvágyat! :)